'Biofarma' i 'MedTech', una convergència creixent per als reptes de la salut global

comunicacio@cataloniabioht.org,

Crònica de l'última Lessons Learned

Galeria de fotos

La indústria biofarmacèutica (Biofarma) té cada vegada més interès en l'adquisició de tecnologia  mèdica (MedTech) per poder aportar solucions innovadores i efectives a les principals malalties globals. La frontera que fins fa poc hi havia entre aquests dos àmbits de la salut s'està esborrant i ens porta cap a un nou model de negoci. Quatre empreses catalanes que hi estan immerses n'han parlat a l'última jornada Lessons Learned organitzada per l'associació d'empreses CataloniaBio i Biocat, amb la col·laboració del Health Tech Cluster, el dia 29 de novembre al Parc Científic de Barcelona (PCB).

El secretari general de CataloniaBio, Melqui Calzado, ha obert el debat posant el focus d’atenció en el pacient que “cada cop demana una atenció més personalitzada, més integral, més apoderada, i això implica que la indústria s'ha de posar d'acord i adaptar-se a aquesta convergència”.

Medicina personalitzada i apoderament del pacient

En aquest terreny, Devicare és capdavantera. Rosendo Garganta, fundador i CEO de l'empresa, ha estat el primer en assenyalar que “en salut es demanen solucions i serveis amb resultats reals i mesurables”. Per aconseguir-ho Devicare combina la biotecnologia, la tecnologia mèdica i la tecnologia de la informació (IT) i el resultat fins avui ha sigut dues solucions first-in-class per a l'autocontrol monitoritzat de malalties cròniques (Lit-Control i Tao-Control).

En la mateixa línia, Albert Mascarell, CEO d’Ascidea, ha explicat que la seva empresa es va fundar pensant en “donar serveis de bioinformàtica i actualment som un laboratori de medicina preventiva i personalitzada. Això passa per l'autoconeixement del pacient per tal que les propostes farmacèutiques o biofarmacèutiques s'adaptin al que nosaltres som, no que aquest s'adapti al que ofereix el producte”. El 2016 el fabricant d'ingredients actius LipoTrue-Primaderm va comprar el 51% d'aScidea.

“Nosaltres tenim una premissa, que és explorar sempre des de la frontera, empenyem i analitzem si allò que hem fet és aplicable al lloc on originalment pensàvem o en altres” ha explicat Albert Giralt, director general d’Avinent, firma de referència en implantologia dental que també ha obert camí en la salut digital i impressió 3D.

En el cas d'Alcura, el seu director Eduardo Sales ha posat en relleu com la conjunció amb l'IT els ha situat en un lloc preferent pel que fa al home delivery.


Les quatre empreses han coincidit en destacar que en cap cas la visió inicial en el moment de la seva fundació va ser l’escenari actual. L’evolució de la recerca tecnològica i les necessitats dels pacients han estat clau en el desenvolupament de les noves línies de productes i serveis.

Entrem en una nova era on la medicina no serà curativa, serà biològica” ha apuntat Mascarell. No només els fàrmacs seran els que curin, sinó també “els suplements nutricionals, els controls dietètics, i els serveis accessoris als tractaments farmacològics i conductuals” ha matisat.

Integrar el patient pathway dins el sistema sanitari

Durant el debat s'ha pogut veure un acord transversal en afirmar que la societat està preparada a l’hora d’assumir l’apoderament en salut i l’autocontrol de malalties. L’experiència d’aquestes empreses, però, porta als seus líders a qüestionar el bloqueig de l’administració pública, “que no fa compra pública innovadora”. Garganta ha afirmat que “fins que un producte no entra dins el finançament públic no aconsegueix enlairar-se”. En la mateixa línia, Sales ha destacat que “hi ha països on els paga l'administració pública i està demostrat que milloren l’evolució del pacient i disminueixen la despesa sanitària”.

Si aquest és un dels reptes més importants del sector, cal remarcar la necessitat que els diferents actors prenguin consciència de la direcció que cal seguir en els nous models de negoci. Giralt també ha posat en valor la formació tecnològica perquè els professionals estiguin al nivell de la nova realitat, “en la formació dels doctors hi ha la part clínica, però la tecnològica és addicional. En la mesura que dins la formació hi hagi una part de tecnologia, per petita que sigui, ens permetrà avançar”.

Ens retrobem el 2018 amb més Lessons Learned!

Si vols suggerir-nos temes per debatre en les properes edicions, envia'ns un correu electrònic a secretaria@cataloniabio.org.

Foto: D'esquerra a dreta, Melqui Calzado, Silvia Ramírez, Albert Mascarell, Rosendo Garganta, Eduardo Sales, Albert Giralt i Manel Pretel.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies