Lídia Cánovas: "Als emprenedors els preocupa complir les expectatives de les agències reguladores"


Lídia Cánovas (@canovas_lidia) és la directora d'Afers Reguladors d'Asphalion (@Asphalion), una consultoria internacional d'assumptes científics i reguladors amb seu a Barcelona i a Munic que ofereix serveis a les empreses farmacèutiques i biotecnològiques amb un equip de més de vuitanta professionals. A banda de la seva àmplia trajectòria dins el món de la indústria farma, a Cánovas l'avalen els tretze anys que porta dirigint l'àrea d'Afers Reguladors de l'empresa. Els tres socis que l'acompanyen en aquest projecte empresarial iniciat l'any 2000 són Núria Romero, Michael Schaub i David Mauleón.

Com definiria l'entorn regulador actual que es troben les empreses farma i biotec catalanes?

L’entorn regulador no s'escapa de la dinàmica que porta el món actual, i si ja érem en un entorn global, ara encara més. No tant perquè hagin canviat les regulacions, sinó per l’enfoc estratègic cap on estan virant les empreses. Ja fa uns anys que les empreses farmacèutiques i biotecnològiques van apostar clarament per la internacionalització, amb un enfoc majoritàriament europeu. Ara, aquest enfoc és global amb cada cop més codesenvolupaments de les biotecs a Europa i als Estats Units. Fins i tot, cada vegada es veuen més accions cap a altres àrees del món com Orient Mitjà, Àsia...

Vostè parla amb molts professionals del sector a Catalunya. Què és el que els preocupa més en aquest sentit? 

Relacionat amb la resposta anterior, el finançament dels projectes és una prioritat. Després, en segon lloc, assegurar que els diners estan ben invertits i que es fan els estudis amb els dissenys adequats per complir les expectatives de les agències avaluadores. Nosaltres podem ajudar als emprenedors a fer ambues coses. Som molt conscients que si s'ha de tornar enrere per tractar aspectes que no s'havien previst, s'endarrereix un desenvolupament clínic i augmenten les despeses, per tant, deixaríem de ser les companyies competitives que sempre hem lliutat per ser.

Com valora l'escenari i el recolzament que es dóna des de l'Administració als emprenedors del sector i l'R+D+I?

Tot el recolzament per part de l'Administració té un valor incalculable. Podem ajudar a les empreses a estar més ben posicionades per optar als ajuts públics, ja sigui dins l'Estat o a Europa. Per exemple, els ajuts de l'Horitzó 2020 de la Comissió Europea són un magnífic instrument, que a més posen en comú tecnologia i coneixement en forma de projectes col·laboratius multinacionals i amb una durada de 4 anys permeten avenços importants.

Quin valor aporta Asphalion a les empreses farmacèutiques?

Les assessorem en tots els aspectes reguladors relacionats amb el desenvolupament de nous medicaments, però també en l'organització i l'estructura que ha de tenir el contingut científic de la documentació que utilitzaran durant aquest procés. Treballem tenint en compte les necessitats de l'empresa i també allò que demanarà l'avaluador perquè el medicament sigui segur i eficaç.

D'altra banda, per seguir aportant valor diferencial, la nostra empresa aposta per una visió de futur, és a dir, com estarem d'aquí deu anys. Per això potenciem el creixement tècnic i de coneixement, incorporem tecnologia al nostre treball i participem en el desenvolupament dels estàndards de futur juntament amb agències com l'EMA (Agència Europea del Medicament) i l'AEMPS (Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris), les associacions d'empreses com Medicines for Europe, EFPIA, EuropaBio, etc.

Quin repte s'ha marcat des de que dirigeix l'àrea d'Afers Reguladors d'Asphalion?

Quan vam fundar Asphalion, el nostre objectiu inicial era assessorar, donar suport, acompanyar i ajudar les empreses en temes reguladors i avui ja estem col·laborant amb més de cent. El repte que tenim és estar a la primera línia del canvi en el món farmacològic, per tant, ara és el biològic i d'aquí uns anys segurament seran la nanotecnologia basada en carriers dirigits específicament a la seva diana terapèutica, la teràpia gènica, la teràpia cel·lular i la medicina personalitzada, que oferiran tractaments efectius i una curació per a les malalties cròniques o degeneratives. I allà estarem!

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Posar el nostre coneixement i anys d’experiència al servei de tots els associats, així com establir vies de comunicació directes i dinàmiques. Volem contribuir a fer crèixer el sector farma-biotec del nostre país aportant el nostre granet de sorra des del punt de vista regulador.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies