Les empreses catalanes del sector aposten per la sostenibilitat i el valor compartit

comunicacio@cataloniabioht.org,


Galeria de fotos

La sostenibilitat està agafant força en l’àmbit empresarial i és un factor que incrementa el valor de les empreses que ho treballen. L’última jornada Lessons Learned de CataloniaBio & HealthTech, el 31 de maig a ESADE Creapolis (Sant Cugat), s’ha centrat en compartir les experiències en l’establiment de les pràctiques sostenibles a les empreses del sector. En concret en estendre aquestes pràctiques als proveïdors, un dels reptes més importants als que s’enfronten.

Per això s’ha reunit a representants de grans companyiesi de pimes, que ho treballen ja sigui com a clients o com a proveïdors de serveis o productes. Hi ha participat Cristina Ruscalleda, Directora de Compres a Ferrer; Carlos Calvet, Director de Compres a Diagnostics Grifols; Conxita Rusinés, Responsable de RH i RSC a Vytrus Biotech; i Àngel Martínez, Director Financer a Kymos.

La benvinguda ha anat a càrrec de Melqui Calzado, director general adjunt de CataloniaBio & HealthTech, i l’encarregada de moderar la sessió ha estat Giulia Borsa, especialista en sostenibilitat en compres a Ecovadis.

Ferrer és el primer laboratori farmacèutic català que ha entrat a la comunitat B Corp i ha fet de les pràctiques sostenibles el lema de l’empresa. Cristina Ruscalleda va explicar l’estratègia Suppliersfor good, com un dels eixos de Ferrer for good. “Som el cas típic que vam començar a treballar la sostenibilitat des de dins i de seguida ens vam adonar que també l’havíem de treballar cap a fora”. A Ferrer han definit els estàndards de sostenibilitat que es demanen als proveïdors, en diferents graus d’exigència, alhora que treballen en incorporar-ho als processos, també en la incorporació de nous proveïdors. “L’últim eix serà establir un programa d’engagement i suport als nostres proveïdors, fins i tot arribar a dotar de recursos a proveïdors estratègics”, afegia.


En el cas de Grifols, el pla de sostenibilitat ha començat a implementar-se en una de les divisions, en l’àrea de diagnòstic. “Som una empresa de salut global, per tant són valors que ja tenim des de la creació”, explicava Carlos Calvet. Ara treballen per formalitzar aquests valors en un pla de sostenibilitat, alineant-se amb els ODS, i es preveu anar-ho estenent a tota la companyia. Des de compres, a l’àrea de diagnòstic han comptat amb Ecovadis per avaluar els proveïdors, “molts ja hi estaven treballant, d’altres ens hi estan ajudant fent millores, ara ja tenim gairebé el 60% de la despesa certificada”, compartia.


Conxita Rusinés explicava un cas similar per a Vytrus, una empresa que basa els seus productes en actius vegetals, que ja comptava amb aquests valors com a fundacionals i ara han treballat per establir un pla alineat amb els ODS. El 2021 va aconseguir el reconeixement de la medalla de Platinum d’Ecovadis. “El principal escull el tenim en l’aprovisionament de matèries primeres. El volum, la distribució i la proximitat són hàndicaps per a nosaltres, en trobar proveïdors que treballin en sostenibilitat”, explicava Rusinés, “en canvi, en els serveis ens és més fàcil trobar proveïdors que s’adaptin als nostres paràmetres, perquè també treballen en altres sectors i s’hi estan adaptant”.


“Has de fer una inversió, però acabes reduint els costos, per exemple en estalvi energètic, de gestió de residus o, fins itot, en una gestió de recursos humans que redueixi l’ocupació d’espais”, compartia Àngel Martínez, sobre l’experiència a Kymos. En el seu cas, el desencadenant de treballar la sostenibilitat a l’empresa va ser la sol·licitud d’un client que els demanava l’avaluació a la plataforma d’Ecovadis, com a proveïdors. “Al principi pot ser feixuc, però el benefici és indiscutible, ens ha ajudat molt poder oferir la imatge actual de proveïdor sostenible”, valorava Martínez. La lliçó apresa, en aquest cas, és que haurien començat a treballar-hi abans, un cop vistos els beneficis.


La jornada va finalitzar amb una sessió de networking que va permetre continuar compartint experiències en aquest sentit, tan dels ponents com dels representants d’empreses assistents. El debat d’aquest Lessons Learned continua en la línia d’impulsar les pràctiques sostenibles a les empreses del sector, una tasca impulsada des del Grup de Treball de Sostenibilitat, que continua per reforçar iniciatives com el programa de formació Valor Compartit, de l’any 2021.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies