Agustí García: "Els factors d'infertilitat masculina ja superen la femenina a Catalunya"


El Dr. Agustí García Peiró és fundador i director general del Centre d'Infertilitat Masculina i Anàlisis de Barcelona (CIMAB) al Parc de Recerca UAB. Quan el 2011 es va crear el centre, García Peiró ho va fer pensant en un model innovador de gestió a través del qual pogués finançar la recerca de les causes i els tractaments de la infertilitat. Actualment, gràcies als serveis de diagnòstic que ofereixen als pacients i professionals del camp de la reproducció assistida, el CIMAB autofinancia bona part de la recerca i disposa dels mètodes de diagnosi més avançats del mercat.

Diferents estudis apunten que als països desenvolupats s'ha registrat un increment de la infertilitat en les últimes dècades. Quin grau d'incidència té actualment?

Entre el 15% i el 20% de les parelles en edat reproductiva són infèrtils i, d'aquests, en el 50% trobem factors masculins relacionats amb la infertilitat. La producció d'esperma es redueix en un 1% anual, de manera que en poc temps els casos d'infertilitat per causes masculines es dispararan. De fet, segons un estudi del Departament de Salut, els factors masculins ja superen els femenins en els casos d'infertilitat diagnosticats a Catalunya. Un altre estudi de l'OMS menciona que al voltant del 60% dels joves presenten alteracions al semen.

Quins tractaments oferiu?

De moment, els nostres serveis estan dirigits al diagnòstic de la infertilitat masculina. Utilitzem tecnologia pròpia que ens permet donar un valor pronòstic de fracàs en tractaments de reproducció assistida, és a dir, podem dir als pacients abans de fer aquests tractaments si no els hi funcionarà per un factor masculí. També oferim tractaments dietètics personalitzats dirigits a revertir el problema abans de fer aquests tractaments.

Teniu pensat ampliar els vostres serveis i incloure també la infertilitat femenina?

Sí, estem treballant per trobar marcadors que ens permetin fer un bon diagnòstic de qualitat dels oòcits amb un abordatge genètic.

Al CIMAB treballeu amb el CometFertility™. Què és i per què serveix?

Es tracta d'una prova molt sensible per determinar dany del DNA espermàtic i podem diferenciar tipus de trencaments i extensió del dany. Les conseqüències d'aquests trencaments són variades, des de mala qualitat embrionària, avortaments de repetició, fallades d'implantació en tractaments de fecundació in vitro, entre d'altres.

Quina línia segueixen els projectes de recerca que esteu duent a terme?

Hem identificat els mecanismes que contribueixen a un major risc de patir avortaments per causes masculines i treballem per desenvolupar un tractament per revertir aquestes causes. En l'àmbit del diagnòstic volem portar el CometFertility™ al nivell de precisió més acurat possible. Finalment estem iniciant una línia de recerca enfocada a les causes femenines.

Quines perspectives de futur veieu en l'àrea de la infertilitat?

Cada cop més parelles tenen problemes de fertilitat i els tractaments actuals necessiten ser més efectius. Això fa que la recerca dins d'aquest àmbit sigui més necessària i valorada.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Estar en contacte amb gent emprenedora que viu amb passió la recerca i que volen aportar valor a la societat amb el seu esforç i dedicació. També busquem establir sinèrgies que ens permetin desenvolupar solucions clíniques innovadores per aquests pacients.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies