Albert Mascarell: "Els serveis amb més demanda són els nous biomarcadors i la farmacogenètica"


aScidea
Nou soci de CataloniaBio

Creada el 2011, aScidea és una empresa biotecnològica i bioinformàtica que ofereix serveis per a l'obtenció i descobriment de la informació genòmica d’éssers vius juntament amb eines computacionals per organitzar-la, analitzar-la i distribuir-la de forma eficaç. Sota la direcció d'Albert Mascarell (CEO) i Manel Pacareu (CMO), aScidea ha inaugurat aquest any noves instal·lacions a Sant Cugat del Vallès per fer front a nous projectes i un creixement de l'activitat d'un 80% (el 2014 van facturar 456.000 euros).

Un dels handicaps que té la ciència a escala mundial és la gran acumulació de dades procedents de la recerca. Quin paper hi juga aScidea?

Des de 2011, el nostre equip d’experts treballa per transformar en productes i serveis específics tot el coneixement científic que es genera en l’àmbit de la genòmica. Creem software que permet reduir la complexitat d'aquestes dades i oferir solucions que responen les necessitats d'hospitals, centres de recerca i empreses biofarmacèutiques. Els nostres serveis permeten, per tant, reduir temps i costos en el desenvolupament de nous productes biotecnològics i optimitzar processos industrials, així com accelerar i focalitzar la recerca.

Actualment, els serveis amb major demanda són el descobriment de nous biomarcadors, la farmacogenètica i els estudis centrats a entendre quines variacions a nivell global pateixen els organismes en diferents situacions o respecte diferents tractaments.

Parli'ns de casos d'èxit.

Alguns casos d’èxits recents en l'àmbit biomèdic on aScidea ha col·laborat és el descobriment de nous biomarcadors per al diagnòstic precoç de patologies del ronyó fins ara no diagnosticades, el desenvolupament d’una prova genètica associada a una major eficàcia d’un fàrmac cardiovascular, i el desenvolupament de nutricèutics amb millor absorció gràcies a l’estudi del microbioma humà.

En l’àmbit agropecuari hem ajudat a millorar la producció i reduir els costos associats a infeccions víriques recurrents en el cultiu d’espècies d’alt interès econòmic com el préssec, la xufa, les mongetes, els llenguados i les ostres.

I per últim, en l’àmbit industrial, les nostres eines han permès detectar noves soques bacterianes que milloren el procés de degradació dels hidrocarburs i detectar bacteris causants de biocorrosió en plantes de producció industrial, un cas cada cop més freqüent i amb poques solucions.

A mesura que l'empresa s'ha anat consolidant heu llançat diferents línies de negoci?

Efectivament, dins la nostra missió d’acostar la genòmica a la societat, aScidea va llançar el 2014 la nova unitat Healthcare enfocada a l’ús clínic de la genòmica per al diagnòstic i la prevenció de malalties. Dins d’aquesta nova unitat de negoci hem desenvolupat, juntament amb experts, una àmplia gama de proves genètiques per a les patologies amb major incidència dins la població. Això permet al professional clínic entendre amb més detall les causes de certes patologies com el càncer de mama o els infarts de cor i aconseguir personalitzar els protocols de prevenció o, fins i tot, millorar l’efectivitat del tractament.

Com abordeu la comercialització dels vostres productes?

Comercialitzem amb diferents estratègies, que van des de la venta directa amb la nostra força comercial fins a la distribució amb col·laboradors tant nacionals com internacionals. En l’actualitat, i des de mitjan de 2014, hem aconseguit que els nostres serveis s’ofereixin en més de 18 països i seguim treballant constantment per fer créixer aquesta xarxa de col·laboradors internacionals.

Tot plegat, persegueix l’objectiu d’assolir una gran quota de mercat, en un sector en creixement exponencial, que als Estats Units ja és una realitat i a Europa tindrà una rellevància especial en un futur molt proper.

Recentment heu presentat BioInnove al Fòrum d'Inversió Healthcare del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) per aconseguir una ronda de finançament de 300.000 euros. De què es tracta aquest servei?

Al COMB vàrem presentar el nostre darrer llançament: una bateria de proves biològiques aplicades en l’entorn del wellness, amb un clar enfoc al consumidor final, que permeten generar plans d’hàbits i consum específics per assolir els objectius de benestar de les persones. Una de les proves més sol·licitades actualment és la nutrigenètica per a la pèrdua de pes, on generem dietes concretes a partir de l’estudi de més de 96 variables genètiques.

Hem dissenyat un sistema intel·ligent capaç de suggerir recomanacions d'hàbits, productes i complements, així com protocols mèdics si s’escau,  per aconseguir els objectius de cada persona: aprimar-se, prevenir lesions carticulars, patologies cardíaques o reduir el risc oncològic. Tot es fa online a través de la nostra plataforma web.

D'emprendedor a CEO, com li van dir en un reportatge a La Vanguardia. Quines recomanacions dóna als nous emprenedors del sector?

Cal tenir en compte que la majoria d’emprenedors biotecnològics provenen del camp de la recerca amb poc coneixement empresarial. Per tant, els recomanaria acompanyar-se sempre de socis i/o consultors externs experts en la creació i gestió d’empreses, idealment, des de la gestació de la idea, per tal d’aconseguir estructurar un projecte sòlid, viable, solvent i prou rentable com per ser atractiu de cara els inversors.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies