Alfons Nonell: "El disseny computacional de fàrmacs redueix fins a un 70% els costos"

Mind the Byte
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de la biotecnologia centra la seva activitat la companyia i quin es el seu factor innovador/diferenciador respecte la competència?

Mind the Byte es centra en el disseny de fàrmacs assistit per ordinador i en l'ús de tecnologia cloud en aquest camp. De fet, l'ús del cloud és el nostre tret diferencial més important. Hi ha altres empreses que fan disseny de fàrmacs amb ordinador però nosaltres ens diferenciem per fer ús de la tecnologia cloud tant internament com externament (en forma de projectes personalitzats com en forma de “lloguer” de software com a SaaS).

Actualment quins són els projectes/productes de l’empresa que estan més a prop del mercat i quins són els reptes de l’empresa a curt/mig termini?

Una empresa com la nostra sempre ha d'estar innovant i tenim projectes constants. Actualment, estem enllestint una bateria d'aplicacions enfocades al disseny de fàrmacs que estaran disponibles en forma de pagament per ús. Per altra banda participem en un concorci d'un projecte europeu FP7 (i n'estem preparant algun per l'H2020).

Quins beneficis aporta l’estratègia de mind the byte.

L'ús de les eines computacionals en el disseny de fàrmacs redueix, ja de per si, les despeses de tot el procés. L'ús de tecnologia cloud redueix aquesta reducció (en alguns casos fins al 60 o 70%!). L'ús d'eines cloud permet als nostres clients tenir una infraestructura de càlcul sempre a punt i ajustada a les seves necessitats, evitant manteniments de maquinari, actualitzacions,...

Qui forma el Key Team de mind the byte?

El nucli dur de l'empresa, l'equip, el formen quatre persones. Dos doctors i dos màsters.

Qui són els socis de referència de la companyia? Teniu prevista la realització de rondes de finançament privat/públic?

L'estructura accionarial de l'empresa es basa en “efes”. A finals del 2012 vam rebre finançament d'ENISA i ara estem valorant una ronda més seriosa de cara a donar una empenta a les nostres eines SaaS.

Com veieu el nou programa d’ajuts públics europeus a la R+D, Horizon 2020 tant per min the byte com pel sector?

A nivell personal, quan feia el post-doc vaig participar en dos FP7 (en un coordinava la part científica d'un workpackage). I, com he comentat, Mind the Byte és partner d'un FP7 (cosa que considerem un èxit tenint en compte que l'empresa farà tres anys aquest febrer!). Els projectes europeus són una molt bona eina, tant pel finançament com per la possibilitat de fer projectes de gran envergadura amb altres entitats. H2020 té molt bona pinta, continua i potencia les linies marcades per la UE, però a més a més, enforteix el paper de les PIME.

Com valoreu la situació del sector biotech català en el context actual de crisis econòmica.

Està millor del que podria estar. Són moments molt difícils i hi ha empreses que cauen o que potser avancen molt més a poc a poc. Però em sorprèn i m'afalaga la capacitat de resposta tant del sector com de la societat catalana en general.

Si pugéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas?

Moltes coses! Però, resumint. A l'Administració, agilitat. Sé que no hi ha ni un duro, no el demano, només demano que no me'n facin perdre a mi amb les burocràcies absurdes. Als inversors privats, valentia, com a mínim la mateixa que tenim els agosarats que decidim engegar una empresa en un sector delicat en plena crisi (Mind the Byte va néixer el 2011). I a l'empresariat del sector, cooperació. A Catalunya tenim de tot (en el sector biotech) i en alguns casos, ven molt més un paquet d'empreses que no pas una de sola.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies