Anna Portela i Alberto Villanueva: "Tenim un banc amb més de 200 tumors ortotòpics on testar fàrmacs contra el càncer"


Xenopat és una spin-off de l'Institut Català d'Oncologia (ICO), l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell) i l'Hospital Universitari de Bellvitge, creada el 2014, que ofereix models de ratolins per avançar en el desenvolupament de nous fàrmacs antitumorals i tractaments oncològics personalitzats.

L'empresa, un nou cas a Catalunya que travessa les portes del laboratori al mercat, és fruit del treball durant molts anys del Dr. Alberto Villanueva, investigador responsable del Grup de Resistència Farmacològica i Xenografts de l’ICO-Idibell, i el Dr. August Vidal, patòleg del Servei director del programa d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari de Bellvitge. La tercera sòcia és la Dra. Anna Portela, que havia investigat al grup del Dr. Manel Esteller, i després d'un MBA a Esade s'ha incorporat com a CEO l’empresa.

Qui us va ajudar a fer el pas de la recerca a l'empresa?

Feia temps que donàvem voltes al tema de com fer arribar els nostres serveis al mercat. A través de diversos projectes Retos i altres contractes ja havíem col·laborat amb la indústria i veiem que les possibilitats eren moltes. Parlant amb la directora d’innovació de l’Idibell d’aquell moment, la Montse Ballarín, vam començar a plantejar-nos a donar el pas. El primer que vàrem fer va ser registrar la marca orthoxenograft® i OrthoXenoBank® a Europa. El director de l’Idibell d’aleshores, l’Emilià Pola, ens va recomanar participar en el programa BioEmprenedor XXI. Aquest va ser l’inici d’una reflexió profunda sobre què havia de ser Xenopat. I poc a poc, gràcies al suport de les institucions (ICO, Idibell i HUB), i molt especialment de la Dra. Candela Calle, finalment al setembre 2014 va néixer l'empresa. Agrair també el suport de l'Idibell a través del Dr. Jaume Reventós des de la seva arribada a la institució.

Els serveis de Xenopat es basen en l’ús de models ortotòpics (orthoxenograft®). En què consisteixen concretament? 

Els orthoxenografts® són ratolins als quals s’ha implantat un fragment de tumor humà en el mateix òrgan d’origen. És el que es coneix com a Patient Derived Orthotopic Xenografts (PDOX). Un cop implantats aquests tumors creixen i mimetitzen histològica i genèticament els tumors humans. A més a més, el seu patró de resposta a fàrmacs és pràcticament idèntic al tumor humà. Això fa que els orthoxenografts® siguin de gran utilitat per al desenvolupament de nous fàrmacs antitumorals i la guia de tractaments oncològics personalitzats en temps real.

Oferiu un banc (OrthoXenoBank®) format per desenes centenars de models ortotòpics de tumors. Com funciona i quina relació té amb el servei científic que ens heu explicat abans?

Durant més de deu anys es van anar generant orthoxenografts® de diferents tipus tumorals, alguns únics al món. Gràcies a un contracte de transferència tecnològica, Xenopat té l’ús en exclusivitat d’aquests models. El nostre OrthoXenoBank® conté més de 200 models de còlon, ovari, endometri, melanoma, pulmó, sarcomes, pàncrees i mama, entre d’altres. Actualment, estem col·laborant amb la Vall d’Hebron en la creació d’un banc de models pediàtrics. És un banc en constant expansió, que ens permet oferir a les companyies farmacèutiques un ampli espectre de tumors on testar els seus fàrmacs en desenvolupament.

Com creieu que pot evolucionar, gràcies al vostre servei, el tractament del càncer?

Volem ajudar a la lluita contra el càncer des de dos focus diferents: el desenvolupament de nous fàrmacs i el tractament oncològic personalitzat.

La indústria farmacèutica posa un gran èmfasi en la recerca de nous fàrmacs antitumorals. De tota manera, els fracassos en assajos clínics de fase I i fase II són freqüents. Xenopat ofereix la possibilitat d’estalviar temps i diners testant els fàrmacs en orthoxenografts® abans de llançar-se a fer un fase. La nostra aproximació també pot ajudar a la indústria a dissenyar la fase II ja que permet testar tumors que no hagin entrat en la fase I o bé ho hagin fet en baix nombre. Els nostres serveis també poden ajudar en forma de coclinical trial i, fins i tot, en casos de reposicionament de fàrmacs o label extension.

Més enllà dels models disponibles en l’OrthoXenoBank®, podem generar un orthoxenograft® de cada pacient que ho desitgi. En estreta col·laboració amb l’oncòleg que porta el pacient, Xenopat prova les diferents opcions terapèutiques en el model generat. S’elabora un informe de resposta que ajuda a l’oncòleg a decidir, basat en evidències científiques, quin és el tractament més adequat en el moment de la recaiguda.

Quin és el punt fort del vostre servei tenint en compte que va al mercat internacional? Quin impacte pot tenir en la indústria del sector?

Considerem que el nostre avantatge competitiu es basa en el fet que els nostres models són ortotòpics, és a dir, el tumor creix en el seu òrgan d’origen i per tant es reprodueix al 100% en el seu entorn natural. D’aquesta manera, la correlació entre el tumor primari humà i l’orthoxenograft® és molt més gran que en els models subcutanis que ofereixen principalment la resta de competidors del camp. Som el principal proveïdor de models primaris ortotòpics d’Europa.

L’ús de PDOX en el desenvolupament de nous fàrmacs i en la recerca està cada vegada més estès, doncs, com hem comentat permet grans estalvis de diners i temps, incrementant el percentatge d’èxits de fàrmacs en fase II. L’impacte també serà gran en el sector mèdic. Als Estats Units molts pacients ja no volen entrar en un assaig clínic si primer no se'ls fa un PDX.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

CataloniaBio és una oportunitat fantàstica per aprendre de l’experiència d’altres, conèixer de primera mà què està passant i quines són les necessitats del sector biotec català. És un punt de trobada i connexió amb el sector. El networking que genera ens obre portes i possibilitats a un futur codesenvolupament basat en els nostres models.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies