Devicare i la UAB creen un biosensor per millorar els trastorns de la urea


L’empresa Devicare i el grup de Sensors i Biosensors del Departament de Química de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han signat un acord de col·laboració per desenvolupar un biosensor que monitoritzi el nivell d’amoníac en pacients amb trastorns del cicle de la urea (TCU), considerats malalties rares.

Aquests trastorns congènits deriven d’una anomalia dels enzims relacionats amb la síntesi de la urea i provoquen l’acumulació d’amoníac a l’organisme, que pot causar problemes al sistema nerviós i fins i tot la mort. Segons estudis científics, aquestes malalties rares afecten una de cada 25.000-50.000 persones al néixer, tot i que aquesta estimació podria ser a la baixa ja que molts afectats moren abans de ser diagnosticats.

El biosensor que es vol desenvolupar entre Devicare i la UAB podria controlar la quantitat d’amoníac en pacients diagnosticats i així facilitar el seu seguiment i autocontrol a domicili, evitant el desplaçament a l’hospital. Giuseppe Giovinazzo, coordinador del projecte a Devicare, afirma que “el diagnòstic precoç, un seguiment adequat i un tractament eficaç són de vital importància per prevenir la mortalitat infantil i els trastorns neurològics d'aquest tipus de malalties”. El grup de científics de la UAB desenvoluparà el sensor i Devicare crearà una plataforma de medicina a distància per poder monitoritzar els pacients. S’espera que el primer prototip industrial del sensor estigui llest a mitjan de 2016.

El biosensor s’elaborarà dins el projecte DIGITAL, una iniciativa publicoprivada de tres anys de durada que vol millorar els mètodes de diagnòstic genètic neonatal actuals, desenvolupar biosensors per facilitar el monitoratge dels pacients i identificar tractaments innovadors. En aquest projecte també hi participen qGenomics i Minoryx Therapeutics, membres de CataloniaBio, així com Enzymlogic, la Universitat de Barcelona (UB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

Foto: UAB - Istockphoto

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies