Els hospitals catalans compten amb l'empresa per innovar


"Volem orientar la recerca a les necessitats que té el mercat" ha dit el director del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR), Joan Comella, en la primera jornada del programa Hospital Connection que impulsa CataloniaBio per facilitar que les empreses farmacèutiques, biotecnològiques i biomèdiques tinguin accés als models de col·laboració i línies de desenvolupament clínic dels hospitals de Catalunya.

La jornada, el dia 2 de juliol al Parc Científic de Barcelona, ha comptat amb representants d’innovació d'entitats de referència com Joan Bigorra, coordinador de la Subcomissió Catalunya d’Itemas;  José Mª Tormos, coordinador d’investigació de l’Institut Guttmann; Lluís Blanch, director de Recerca i Innovació de la Corporació Sanitària Parc Taulí, i el mencionat Joan Comella. Tots ells tenen en comú que aposten per un model d'innovació que té en compte les empreses.

Un dels aspectes destacables del VHIR és que ofereixen assaig a risc a cost zero per a l'empresa "a canvi d'un 10% de royalties en cas d'èxit" ha explicat Raquel Egea, responsable d'Innovació d'aquest centre. El perfil són projectes d'una durada d'uns dos anys i preferentment de reprofiling. Un dels àmbits terapèutics d'alt interès són les malalties rares.

A l'Institut Guttmann tenen molt clar que cal innovar en la provisió de serveis al pacient i pensar no només el què sinó el com (Open Service Innovation). "Hem d'aconseguir un model de negoci perquè les persones es beneficiïn de les noves tecnologies" ha comentat José Mª Tormos, que ha admès que tenen menys col·laboracions amb empreses del que voldrien.

Al Parc Taulí han dut a terme diverses col·laboracions recents —Telstar, Ventura Medical Technologies, Vecmedical o Seys— per a innovació de processos. "Per solucionar problemes necessitem les empreses" ha reconegut Lluís Blanch "no tenim coneixement tecnològic del mercat, a més de la impossibilitat d'endeutament o risc financer".

Itemas, una xarxa de 56 hospitals i centres

Aquests tres hospitals formen part d'Itemas (Plataforma d'Innovació en Tecnologies Mèdiques i Sanitàries vinculada a l'Instituto Carlos III) juntament amb 56 més d'arreu de l'Estat. Tal com ha explicat Joan Bigorra, els últims anys estan potenciant les relacions amb la indústria per afavorir la transferència de coneixement i de productes "i millorar així el sistema sanitari". Itemas té més de 500 projectes en fase de desenvolupament o transferència.

"A Catalunya, fem trobades cada dos mesos aproximadament, ahir al Vall d'Hebron, obertes a associats i no associats sanitaris i industrials. Normalment convidem a CataloniaBio a venir-hi" ha ofert Bigorra a les empreses presents a la jornada. "Són grups de treball actius i es produeixen documents molt interessants" ha dit. Tipus d'innovació que treballen? Els projectes de l'àmbit bio representen un 15%, tecmed un 50% i ICT/Big Data un 35%. Cal remarcar les bones relacions en xarxa que tenen amb hospitals i centres internacionals.

Fotos de la jornada

Al llarg de l'any farem noves accions d'Hospital Connection. Si estàs interessat en participar-hi, envia'ns un correu electrònic a secretaria@cataloniabio.org

A Twitter #HospitalConnection

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies