Les empreses biomèdiques a Catalunya atreuen 106 milions d’inversió el 2018

comunicacio@cataloniabioht.org,

Descarrega l'estudi  |  Galeria de fotos

El mercat global de la biomedicina està immers en un període de creixement estable i Catalunya, un dels hubs en salut més dinàmics del món, també segueix aquesta tendència. El 2018 va ser un any positiu per al teixit empresarial biomèdic català tant en finançament com en aliances i avanç en l’R+D i el llançament de nous fàrmacs i tecnologia mèdica.

Les empreses biomèdiques a Catalunya van aixecar un total de 106 milions d'inversió en 53 operacions, un 1,9% més que el 2017, segons l'Estudi d'inversió en biomedicina a Catalunya de CataloniaBio & HealthTech i EY presentat avui a Barcelona. Les inversions superiors a 10 milions d'euros han representat el 6% del total de transaccions.

Si bé el capital risc segueix sent el principal player, els business angels assumeixen un paper cada vegada més rellevant. En relació a l'àmbit geogràfic, el 80% dels accionistes de les empreses biomèdiques catalanes estan ubicats a Catalunya, un 13% són internacionals i un 7% procedeix de la resta d'Espanya. Els inversors consideren que el principal èxit assolit per l'ecosistema català és el creixement del nombre de fons internacionals disposats a entrar en el capital de les empreses.

És rellevant citar l'evolució del pipeline de nous fàrmacs, tecnologia i dispositius mèdics a Catalunya durant l'últim any, que s'acosta progressivament a les fases més avançades del procés d'innovació: en concret, el 40% dels projectes d’R+D de les empreses farmacèutiques catalanes ja es concentra en les etapes finals del procés, una xifra que representa quantitativament un 14% més que el 2017 i, qualitativament, que aquesta indústria es troba en una dinàmica de creixement constant desenvolupant i oferint noves solucions mèdiques al mercat. En el cas de MedTech, la meitat dels productes estan pendents d'obtenir l'autorització reglamentària o ja es troben al mercat (27%).

Augmenten les aliances i el valor de les llicències

Durant el 2018, les companyies biomèdiques han signat 355 projectes de col·laboració amb altres entitats i centres de recerca i tecnològics de l'ecosistema. D'aquí sortiran futures innovacions que permetran al sector ser competitiu internacionalment oferint solucions mèdiques més transversals (fàrmac-tecnologia-digital) per a necessitats mèdiques no cobertes o millorar les existents.

"Observem un creixement sostingut, equilibrat i sòlid del sector, amb ciència molt prometedora i propostes de valor i estratègies de negoci que afavoreixen l'atracció de nous inversors" explica Jaume Amat, president de CataloniaBioHT i CEO d’Specipig.

Per la seva banda, la Dra. Silvia Ondategui-Parra, Sòcia Global de Life Sciences d’EY, destaca que "el sector biomèdic català està donant mostres d'un gran dinamisme, amb xifres d'inversió sòlides i una creixent col·laboració entre les entitats que conformen l'ecosistema, clau per fer front als reptes que té per davant el sector a nivell global, entre els quals la digitalització de la salut juga un paper crucial".

Mostra d'això és el fet que el 60% dels grups farmacèutics catalans compti amb participacions en empreses biotech (44% internacionals, el 34% ubicades a Catalunya i 22% a la resta d'Espanya) la qual cosa corrobora que estan apostant cada vegada més per la innovació oberta i buscant sinèrgies estables amb els emprenedors.

En relació amb els acords de llicència, si bé s'ha passat de 32 contractes el 2017 a 17 contractes el 2018, el valor per acord ha augmentat significativament ja que s'espera un ingrés futur de 28,8 milions d'euros. A més, el 54% de les empreses MedTech catalanes ha començat a comercialitzar els seus productes en un total de 52 nous mercats.

Nous fons d'inversió especialitzats

Actualment, Catalunya compta amb 8 firmes d'inversió especialitzades en biomedicina i salut. Les firmes catalanes del sector van realitzar un total de 50 operacions d'inversió el 2018, per 9 milions d'euros en capital compromès i 29 milions en capital desemborsat. Es tracta de xifres inferiors a les registrades l'any anterior perquè, el 2018, les firmes es van centrar essencialment en la creació dels seus nous fons.

Per tipologia, el 62% de les operacions realitzades pels inversors catalans del sector van ser amb empreses de Drug Discovery, seguides de les MedTech (28%) i de les firmes especialitzades en salut digital (10%).

Com a grups de referència, Inveready va llançar el fons Biotech III amb 25 milions d'euros i Ysios Capital —que recentment ha rebut el Premi Bioèxit de CataloniaBioHT per la seva capacitat d'inversió amb un total de 191 milions d'euros des de 2008— està treballant per completar el seu tercer fons. El 2018 es va crear Asabys Partners amb un fons de 70 milions d'euros i a inicis de 2019 s'ha anunciat la creació d'Invivo Partners amb un altre fons de 40 milions.

L'estudi de CataloniaBio & HealthTech i EY

L'Estudi d'inversió en biomedicina a Catalunya que elabora anualment CataloniaBio & HealthTech amb la col·laboració de EY recull els principals indicadors i analitza les tendències globals i locals en atracció de capital, avenços en R+D i perspectives de futur de les empreses biomèdiques. És una eina de valor per reflexionar sobre les decisions que s'han de prendre per als reptes futurs. EY, empresa de referència internacional, el dota de metodologia, rigor i fiabilitat.

El congrés d'inversió Bio€quity 2019 a BarcelonaEn aquest context, els dies 20 i 21 de maig Barcelona acollirà Bio€quity 2019, la trobada d’inversors en biomedicina més important d’Europa. L’esdeveniment, organitzat per BioCentury i EBD Group, es celebra cada any a una ciutat europea i enguany arriba per primer cop a Barcelona gràcies a la iniciativa del comitè amfitrió regional format per Biocat, Ysios Capital, ACCIÓ i CataloniaBioHT. 

Nota de premsa (English, castellà i català)

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies