Més de 60 directius de CataloniaBio & HealthTech debaten el futur de les solucions per a la salut

comunicacio@cataloniabioht.org,

Galeria de fotos

Més de 60 directius d'empreses i agents col·laboradors de CataloniaBio & HealthTech van participar a la primera edició de l'UnConference, el dia 29 de novembre a la Masia de Sant Pere de Clarà a Argentona, per debatre el futur de les solucions terapèutiques per a la salut a Catalunya i globalment. Actualment, el sector representa un 7,2% del PIB a Catalunya i les empreses aixequen una inversió de més de 100 milions d'euros l'any.

L’acte de benvinguda va anar a càrrec de Jaume Amat, president de CataloniaBio & HealthTech i CEO d’Specipig, i Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació en Salut de la Generalitat de Catalunya.

La jornada va comptar amb la participació de veus rellevants de l’àmbit de la recerca, empresa i societat com Julio Lorca (DKV Salud), Núria Terribas (Fundació Grífols), Manel Esteller (Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge), David Elvira (Sanofi-Genzyme-MSOI), Josep Gatell (Swan Medical, Cardiolink i Grup Ilerimplant) i Angie Rosales (Pallapupas) per abordar temes clau com el rol de l’empresa i l’emprenedoria dins el sistema de la salut, la salut digital, la medicina personalitzada i la bioètica.

Les sessions van ser moderades per Joan Martí (ACCIÓ), Jordi Naval (Biocat) i els periodistes Ramon Aymerich (La Vanguardia), Àlex Font (Ara), Agustí Sala (El Periódico) i Gabriel Trindade (Expansión).

Reflexions clau dels debats i diàlegs

Debat sobre la salut digital

  • Les TIC ens ajudaran a passar “del curar al prevenir”, però culturalment tant l'Administració com les empreses i la societat encara no estem preparats al 100%.
  • Les TIC ofereixen l'oportunitat a les empreses d'estar en contacte amb els pacients. Això és clau per millorar i aportar noves propostes que responguin a les necessitats reals.
  • La societat serà la que empenyerà cap a aquest canvi ja que l'Administració a vegades és poc valenta en aquest sentit.

Debat sobre l'ètica

  • L'avenç de la ciència ens porta debats ètics importants pel que fa a les noves teràpies i tecnologies, tot i que, creix més ràpid del que poden créixer els fòrums de debat.
  • Els pacients haurien d'estar més implicats en les decisions sobre les seves teràpies d'una manera responsable i conscient.
  • En alguns casos, la bioètica hauria de ser més independent de partidismes polítics o interessos econòmics.

Debat sobre la medicina personalitzada

  • Fa temps que s'està treballant més en una medicina de precisió que personalitzada.
  • La ciència ha avançat el suficient per personalitzar més els tractaments, la qual cosa comportarà canvis en les polítiques sanitàries (evidència científica, regulatori, compra de medicaments, anàlisi del valor que aporten aquests nous medicaments...) ja que es preveu un augment del cost del sistema de salut que pot semblar inassumible.
  • La medicina personalitzada no és un mite, ja hi hem arribat. El repte ara és com implementar-la. Cal valentia perquè Catalunya sigui capdavantera en aquest àmbit.

Debat sobre l'empresa

  • Cal fomentar i participar del diàleg publicoprivat per definir les grans polítiques sanitàries que hem mencionat anteriorment.
  • Millorar la comunicació: s'ha d'explicar a la societat de forma positiva el que es fa al sector i el que suposa el component públic, privat i publicoprivat ja que només així és possible avançar en la planificació i en l'execució del sistema de salut del país.
  • A Catalunya hi ha un model empresarial i de recerca en salut amb una dimensió important. Cal creure-s'ho com a país i utilitzar totes les eines per treure'n més profit.

Debat sobre l'emprenedoria

  • Cal menys normativa i que sigui més robusta.
  • En l'àmbit de la tecnologia i els dispositius mèdics, es tendeix a acostar-se més a l'obtenció de l'FDA ja que té un camí més planer que el marc regulatori europeu.
  • L'objectiu de l'emprenedor del sector és llicenciar o vendre al mercat mundial, que és 45 vegades el mercat espanyol. Per assolir-ho, són necessaris socis estratègics en regulatori, tecnologia i comercialització.

Debat “Un somriure per a la salut!”

  • Cada cop més, les empreses han de tenir en compte que s'adrecen als pacients. La personalització dels serveis i productes, així com incloure l'humor en la mesura possible ajudarà a la salut.
  • Somriure és viure i, incorporar-ho en l'entorn hospitalari, genera millores en els pacients, famílies i professionals.

CataloniaBio & HealthTech organitzarà l'UnConference anualment mantenint l'essència del model que va començar a impulsar amb èxit HealthTech Cluster abans que les dues entitats s'integressin el 2017.


Què diuen els mitjans?


Què és l'UnConference?

L'UnConference és una jornada de debat i diàleg que vol contribuir a fomentar la consciència, perspectiva i visió de cap on han d'anar les solucions terapèutiques per a la salut a Catalunya i globalment. Amb la participació de veus rellevants de l’àmbit de la ciència, empresa i societat, durant la jornada s'aporten coneixements i punts de vista que afavoreixin la reflexió col·lectiva amb els socis de CataloniaBio & HealthTech per tal d’entendre quines són les necessitats i oportunitats del sector, així com la millor manera d’afrontar-les des de les empreses.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies