‘Social business’, el compromís més enllà dels accionistes

comunicacio@cataloniabioht.org,

Galeria de fotos

Les empreses del sector biomèdic i de la salut generen de per si un retorn que va més enllà de l’econòmic, ja que busquen un benefici en els pacients a qui dirigeixen els seus medicaments i solucions terapèutiques, però es pot emfatitzar si s’incorpora el retorn social de la inversió (Social Return On Investment o SROI) en la seva missió.

Tant a Europa com als Estats Units, l’SROI és una tendència a l’alça que va alineada amb la demanda creixent de la societat d’un món més sostenible i socialment responsable.

CataloniaBio & HealthTech ha posat aquest debat sobre la taula en el fòrum Lessons Learned, el dia 9 de maig al Parc Científic de Barcelona (PCB), amb inversors, acceleradores de projectes i emprenedors de Catalunya que hi aposten com Invivo Ventures, Ship2B i MJN Neuroserveis, així com entitats que assessoren i acrediten les empreses com Cliclab i B Corp Spain.

La benvinguda ha anat a càrrec de Judit Anido, directora general de Mosaic Biomedicals i membre de la junta de CataloniaBioHT.

A continuació, Maite Fibla, cofundadora de Ship2B, ha explicat que es considera un social business quan la companyia crea valor per a l'accionista i la societat. Per exemple, “fixar els preus d’un fàrmac o una tecnologia és molt important. Com equilibrem el retorn de la inversió i que la solució mèdica arribi a tots els col·lectius de pacients? Com aquest, hi ha diversos elements estratègics al darrera” ha comentat. Ship2B promou l’emprenedoria i inverteix en start-ups d'impacte social a través d’una comunitat d'inversors i un vehicle propi.

El cas d’MJN Neuroserveis i l’epilèpsia

MJN Neuroserveis ha rebut finançament d’inversors que valoren que sigui una start-up que incorpora l’impacte social en el seu ADN. L’empresa amb seu a Blanes ha desenvolupat el primer dispositiu mèdic no invasiu que detecta el risc de patir atacs epilèptics.

“No estem d’acord en maximitzar el retorn econòmic quan xoca amb el social” ha argumentat el seu cofundador i CEO Salva Gutiérrez. Per optimitzar l’impacte “ens ha funcionat entendre molt bé com la nostra solució pot resoldre una necessitat clínica primer en el pacient, després en l’entorn immediat com poden ser els familiars i, finalment, en el sistema sanitari ”. Una de les accions que han implementat és incloure en els seus estatuts que un 5% de l’EBIDTA es reinverteixi en retorn social. MJN Neuroserveis també ha desenvolupat un test d’idoneïtat que determina si el pacient es beneficiarà del seu ús abans de vendre-li el producte.

Elisabet del Valle, cofundadora de Cliclab, una empresa que assessora en la implementació de l’SROI, ha posat un altre exemple que il·lustra com des de la Comissió Europea s’està impulsant que els projectes i les empreses incloguin des de l’inici la maximització de l’impacte social: “Les companyies que sol·liciten finançament europeu del programa H2020 i presenten una anàlisi de l’SROI del seu projecte, guanyen punts".

A partir de l’experiència de B Corp Spain, el seu director executiu Pablo Sánchez, ha explicat que estem davant d’un nou model empresarial: “Les companyies que decideixen integrar processos per articular el seu retorn social mitjançant, per exemple, la certificació B Corp, creen una cultura interna positiva, aconsegueixen contractes de distribució a més llarg termini i també reduccions en el tipus d’interès en els préstecs d’entitats financeres”. B Corp és una entitat internacional sense ànim de lucre que fins avui ha certificat més de 2.500 empreses després d’avaluar el seu compromís social i mediambiental, des de multinacionals com Danone fins a start-ups com la catalana Manremyc (fundada pel Dr. Pere-Joan Cardona). A Espanya hi ha 50 empreses amb el segell Certified B Corporation©.

L’interès de l’inversor per l’SROI

L’inversor què opina? Durant el debat s’ha posat de manifest que els inversors cada vegada incorporen més mesures de retorn social a l’hora d’analitzar els projectes, però el retorn econòmic encara té un pes més rellevant a l’hora de prendre decisions. “Si volem innovació, el sistema ha de ser sostenible” ha dit Lluís Pareras, soci fundador d'Invivo Ventures i moderador de la sessió Lessons Learned.

Pareras també ha comentat que “la intencionalitat és clau, però no suficient. Si voleu impactar comenceu pel perquè. Com a inversor demano tres coses: un equip extraordinari, que hi hagi ciència d’alt nivell i que se solucioni una necessitat mèdica molt important”. A banda del perquè, el qui i el com també han centrat el debat ja que són imprescindibles per anar un pas més enllà i analitzar l’impacte social de les empreses biomèdiques en tota la cadena valor.

Guia i certificació per mesurar l’impacte social

Tots els ponents han coincidit en dir que certificar les empreses que incorporen SROI és necessari per garantir l’aplicació i el seguiment ja que el repte no és a l’inici quan l’emprenedor crea l’start-up, sinó quan comença a créixer i té diversos fons d’inversió al darrera. “B Corp recomanem blindar la missió en el model de governança i així assegurem la continuïtat a llarg termini” ha explicat Pablo Sánchez.

Tant B Corp com l’anàlisi SROI permeten implementar la metodologia i els indicadors per saber quin valor monetari té l'impacte social per cada euro invertit a l’empresa.

No hi ha dubte que la inversió d’impacte social està canviant a poc a poc les estratègies d'innovació i de diferenciació de les empreses a nivell global i en molts sectors. En l’àmbit de la salut, encara té més sentit que sigui així i, per tant, cal seguir treballant per involucrar més actors de l’ecosistema amb l’objectiu que Catalunya esdevingui un referent en aquest model empresarial i d’inversió.

Us esperem a la propera Lessons Learned!


Què són les Lessons Learned?

Les jornades Lessons Learned, que se celebren des de 2014 impulsades per CataloniaBio & HealthTech, són un fòrum de coneixement adreçat als professionals de l’àmbit de la biomedicina, les tecnologies mèdiques innovadores i la salut on es comparteixen experiències i reflexions en diferents àrees estratègiques per reforçar la competitivitat de les empreses de la mà d’experts. Les Lessons Learned també ofereixen un gran potencial de networking. Consulta les properes a l'Agenda d'aquest web.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies