Enrique Llaudet: "Hem desenvolupat un tractament per a la leucèmia mieloide aguda que beneficia als pacients més fràgils!"


El Dr. Enrique Llaudet s'ha incorporat com a CEO a Leukos Biotech aquest any 2016 arran de la seva participació en la trobada entre científics i gestors empresarials Health & Bio Team Dating que organitzen BStartup, Biocat i l'associació d'empreses CataloniaBio. Leukos Biotech és una spin-off biofarmacèutica de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC) creada el 2015 per la Dra. Ruth Risueño per desenvolupar nous tractaments contra la leucèmia mieloide aguda i altres malalties hematològiques. Els principals socis són l'IJC (a través dels Campus Clínic-UB, Campus ICO-Germans Trias i Pujol i el campus de Sant Pau) i la Fundació contra la leucèmia Josep Carreras, i recentment hi ha entrat el fons de capital risc Inveready.

Inveready acaba d'invertir 3,5 milions d'euros a la vostra empresa per portar a assajos clínics una nova classe de fàrmacs contra la leucèmia mieloide aguda (AML). Què aportaran aquests fàrmacs?

Es tracta d’un nou mecanisme d’acció que afecta específicament les cèl·lules mare leucèmiques, responsables de les recaigudes i que la mortalitat en AML sigui de més del 70%. Per altra banda, és un tractament molt segur amb una toxicitat mínima, això vol dir que fins i tots els pacients més fràgils se'n podrien beneficiar.

Com es tracta actualment la leucèmia mieloide aguda?

Els pacients d’AML es divideixen en FIT (<60 anys d’edat) i UNFIT (>60 anys d’edat). Els pacients FIT reben quimioteràpia intensiva i fins un 80% experimenten una remissió completa, tot i que passats els cinc anys malauradament la majoria recauen. Pels pacients UNFIT no existeix un tractament estàndard efectiu; la majoria reben tractaments experimentals o quimioteràpia de dosi baixa.

Entre el 2015 i el 2016 sou diverses les empreses catalanes que heu aixecat finançament important per avançar la vostra recerca fins al mercat. En el vostre cas, què ha estat clau perquè Inveready invertís?

La clau perquè Inveready invertís ha estat, per una banda, l’excel·lència científica del nostre desenvolupament, que sorgeix d’una institució de referència mundial com és l’IJC. Per l'altra, el fet que no només tenim un producte, sinó que hem creat una plataforma innovadora pel tractament de diverses malalties hematològiques. I la qualitat de l’equip humà de Leukos també ha tingut un pes important.

Quins reptes us heu marcat de cara als propers tres anys?

El nostre objectiu principal és començar l’assaig clínic de fase II amb pacients d'AML el 2017. Si els resultats són bons tal com esperem, volem llicenciar el projecte a una gran farmacèutica d’aquí a tres anys perquè el tractament arribi als pacients el més aviat possible. En segon lloc volem avançar en el desenvolupament del nostre pipeline i tenir nous candidats validats preclínicament per a altres leucèmies.

El 2015 vau participar a la trobada Health & Bio Team Dating de la qual se celebra la segona edició el proper 1 de desembre. La recomanaríeu?

Sens dubte, és una trobada amb un format original i molt necessari. En els últims anys s’ha avançat molt en promoure la transferència de tecnologia. El Health & Bio Team Dating facilita un aspecte que potser no s’havia tingut prou en compte com és la identificació i atracció de capital humà.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Tot i que som membres molts recents, ja ens hem beneficiat de contactes amb altres empreses que ens estan ajudant a aconseguir els nostres objectius. Per altra banda, volem que aquesta participació amb CataloniaBio contribueixi a afermar la nostra regió com a potència mundial en el camp biofarmacèutic.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies