Francesc Gòdia: "El repte que tenim és consolidar el teixit industrial biotecnològic"


Fa poc més de sis mesos que es va presentar la Societat Catalana de Biotecnologia Mèdica (SCBM), integrada a l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya (L'Acadèmia), que vol millorar el coneixement transversal de la biotecnologia perquè els especialistes d'altres disciplines mèdiques puguin generar sinèrgies en la recerca i l'aplicació de nous tractaments. El Professor Francesc Gòdia (Sabadell,1958) és un dels membres de la primera junta directiva. Catedràtic d'Enginyeria Química de la Universitat Autònoma de Barcelona des de 1993, autor de més de 90 publicacions científiques i 5 patents, Gòdia ha desenvolupat una part important dels seus projectes de recerca en col·laboració amb la indústria.

Vostè és un dels impulsors de la SCBM. Com va sorgir la iniciativa?

De la pròpia Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya, que va identificar la rellevància creixent dels productes que s'obtenen mitjançant la biotecnologia en el camp de la salut (eines de diagnosi, vacunes, nous biofàrmacs, noves teràpies...). L’Acadèmia va convidar una persona molt significada en aquest sector, el Dr. Andrés G. Fernández, que al mateix temps ha estat clau per aglutinar una sèrie de persones com jo mateix en la primera junta gestora de l'SCBM. I, estimulats pel seu entusiasme, ens hem posat a treballar en aquest nou projecte.

Quina acollida ha tingut l'entitat al sector biomèdic?

L’Acadèmia és l’entitat que aglutina la generació i la transmissió de coneixements entre els professionals de la medicina, amb un nombre molt elevat de socis, la seu de diversitat de societats i un bon programa d’activitats de formació i divulgació. La seva acollida, i també de les seves societats, ha estat molt positiva. D'altra banda, l’interès en les primeres activitats de l'SCBM que es van celebrar després de la creació de la societat, molt estimulador.

Qui pot formar-ne part com a soci?

Encara estem a l'inici de la nostra societat i tenim un nombre modest de socis, que volem que vagi augmentant a mesura que fem més activitats i l'SCBM vagi essent més coneguda. En pot ser soci qualsevol persona que estigui interessada en la biotecnologia mèdica, que en vulgui millorar el coneixement i que vulgui tenir un punt de trobada amb altres professionals amb les mateixes inquietuds.

Quins són els reptes de la biotecnologia mèdica a Catalunya?

Catalunya ha fet, i està fent, un notable esforç en educació, en atracció de talent i en recerca d’excel·lència en biotecnologia aplicada a la salut. Tenint en compte que ja té un sector farmacèutic, el repte principal que tenim per endavant és veure com augmenta i es consolida el teixit industrial. Aquest fet necessita un temps de maduració, però la combinació de noves empreses spin-off i la incorporació de les ja existents a la biotecnologia ens hauria de permetre crear aquest teixit industrial potent i innovador, amb una base científica sòlida.

Expliqui'ns breument les activitats que tenen previstes per al 2018.

Pel curs 2017-2018 centraren la nostra activitat en tres eixos fonamentals: la realització d’una sèrie de sessions a l’Acadèmia per presentar diferents sectors de la biotecnologia, la realització de sessions conjuntes amb altres societats que formen part de l’Acadèmia i la configuració d’un curs de formació.

Quines possibilitats de sinèrgies veuen amb les empreses de CataloniaBio?

Les empreses de CataloniaBio són un actor molt important en el desenvolupament de l'àmbit la biotecnologia aplicada a la salut i, per tant, les sinèrgies amb l'SCBM són evidents, en un sector en el que hi ha d’haver una continuïtat en tots els elements que el formen, des de l’educació, la recerca, la indústria, els professionals mèdics, els pacients i la societat en general. Senss cap dubte, les empreses de CataloniaBio trobaran la receptivitat de l'SCBM per fer projectes conjunts que permetin augmentar el coneixement i la visualització de la biotecnologia mèdica a Catalunya.

Foto: Francesc Gòdia en un dels debats de l'International Center for Scientific Debate Barcelona - © Jordi Cabanas / B·Debate / Biocat

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies