Gonzalo de Miquel: "El Centre de Medicina Respiratòria d'AstraZeneca a Barcelona serà un referent"


El Dr. Gonzalo de Miquel és el director del Centre de Medicina Respiratòria d'AstraZeneca, una de les instal·lacions mundials en recerca que la farmacèutica va obrir a Barcelona el 2015. AstraZeneca acumula 40 anys d'experiència en el camp respiratori, una de les seves àrees terapèutiques amb major desenvolupament sobretot després de la compra dels drets de la franquícia respiratòria Almirall el 2014, tot i que també comercialitza medicaments per a malalties cardiovasculars, metabòliques, inflamatòries, autoimmunes, oncològiques, infeccioses i neurològiques. Actualment, la companyia compta amb un equip de 61.500 professionals a tot el món i una inversió global en R+D de 6.000 milions de dòlars.

Quina valoració fa d'aquest primer any del Centre de Medicina Respiratòria?

El balanç és molt positiu. L'àrea de respiratori, inflamació i autoimmunitat és una de les màximes prioritats de la nostra companyia tant en l'àmbit global com el local, i l'obertura del Centre en va ser una clara mostra. Un dels objectius de 2015 va ser la integració de la franquícia respiratòria d'Almirall al portfolio d'AstraZeneca. Gràcies a una excel·lent planificació i l'actitud dels equips vam poder fer la transició i continuar els projectes a ple rendiment amb uns resultats excepcionals. Després d'un any de treball, podem afirmar que estem en el bon camí per consolidar el Centre com a referent en l'àrea de la medicina respiratòria.

Quantes persones hi treballen actualment?

Actualment l'equip d'AstraZeneca a Barcelona l'integrem més de setanta persones. La gran majoria de l'equip està dedicat a la investigació clínica, però també comptem amb professionals dedicats a definir i desenvolupar l'estratègia comercial i les operacions globals. Al marge de la tasca que cadascú té assignada dins de l'empresa, tots compartim la mateixa passió: la ciència.

Quina és la meta global de la companyia en el camp respiratori?

Com comentava anteriorment, l'àrea de respiratori és una de les prioritats. Som conscients que tots els pacients són diferents i que tenen necessitats diverses, per tant, hem invertit els nostres esforços a desenvolupar una oferta extensa de productes respiratoris per a malalties com l'asma i la Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC). L'objectiu és que l'any 2020 puguem tractar i millorar la vida de més de 200 milions de pacients de tot el món. Volem ser líders mundials en tractaments per a malalties respiratòries.

Des de Barcelona, en quins projectes de futur estan treballant?

Estem treballant en el desenvolupament d'Eklira® i Duaklir®, dos medicaments ja comercialitzats per al tractament de l'MPOC, dels quals estem estudiant els efectes en condicions més específiques i complexes. També estem preparant la fase final de desenvolupament als Estats Units de Duaklir® i a la Xina d'Eklira® i Duaklir®, on el procés d'aprovació regulatòria requereix unes activitats concretes addicionals.

D'altra banda, treballem en la recerca de dues noves molècules inhalades per al tractament de l'asma i l'MPOC, que ofereixen avantatges addicionals als tractaments actuals, i en un nou tractament antiinflamatori per via oral que podria ser una revolució terapèutica en el tractament de malalties inflamatòries en general, i de l'aparell respiratori en particular. Encara ens trobem en una etapa molt inicial del desenvolupament, però estem convençuts del potencial del progrés d'aquest compost.

Es comenta que volen ampliar el portfolio amb dispositius mèdics.

Volem oferir a cada pacient el tractament que millor s'adapti a les seves necessitats, i per això volem oferir un ampli ventall de dispositius perquè els metges puguin seleccionar el més adequat. Amb la incorporació de Genuair®, un dispositiu multidosi de pols seca, al nostre portfolio de respiratori, hem incorporat una alternativa al Turbuhaler® i als seus dispositius pressuritzats (MDI). També estem treballant en els connected inhalers, uns dispositius que estaran vinculats als telèfons mòbils i altres plataformes digitals que ajudaran a un millor compliment terapèutic i seguiment del pacient.

AstraZeneca té un ambiciós pipeline respiratori. Quins candidats a fàrmac estan en procés de desenvolupament i què aportaran?

Estem invertint en el camp dels biotecnològics i les teràpies avançades. Un d'ells és el "benralizumab", un bloquejador del receptor de la interleucina-5 indicat per al tractament de l'asma severa. Aquest fàrmac resultarà un gran avanç en la teràpia d'aquest segment de pacients que pateixen complicacions greus i que suposen el 90% de les despeses associades amb aquesta patologia. Fa una setmana vam anunciar els resultats positius d'un dels estudis de fase 3 amb "benralizumab" en asma, la qual cosa suposa una excel·lent notícia per a la companyia i per als pacients amb asma severa.

Aposten per la col·laboració amb empreses catalanes per innovar en nous fàrmacs biològics?

Per descomptat. Una de les raons per les quals AstraZeneca va decidir inaugurar aquest Centre de Medicina Respiratòria a Barcelona és precisament perquè és un dels principals clústers biomèdics del sud d'Europa, i això ens dóna la possibilitat d'establir ponts i vies de col·laboració amb la resta de companyies del nostre país.

Estan col·laborant amb l'Institut del Tòrax de l'Hospital Clínic de Barcelona?

Tenim una llarga trajectòria de col·laboració amb l'Institut del Tòrax i, només els últims anys, hem realitzat conjuntament més d'una desena d'estudis clínics. Confiem mantenir i potenciar la nostra col·laboració en el futur, així com la col·laboració amb altres centres respiratoris punters del nostre país.

Què esperen de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Estem convençuts que la col·laboració amb CataloniaBio ens permetrà conèixer millor l'oferta de serveis, els interessos i les àrees d'especialitat de les companyies adscrites. D'aquesta manera, podrem trobar vies de col·laboració que siguin profitoses per a tothom, i que ajudin a projectar Barcelona, Catalunya i Espanya com un referent en l'atracció de talent i d'inversions.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies