Jaume Amat: "Amb el nou robot Bitrack el cirurgià treballarà amb més comoditat i precisió"


El mercat de la cirurgia robòtica mou uns 5 bilions de dòlars cada any a tot el món amb un creixement del 25% anual. A Catalunya s'està treballant en el disseny d'un nou robot quirúrgic, el Bitrack System, pensat per a la cirurgia laparoscòpica mínimament invasiva. L'empresa que el desenvolupa es diu Rob Surgical Systems i va néixer com a spin-off de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC). El Bitrack System és el resultat de més de deu anys de recerca d'avantguarda que té com a cares visibles Josep Amat, catedràtic de la UPC i responsable de robòtica del Centre de Recerca en Enginyeria Biomèdica (CREB), i Alícia Casals, també investigadora del CREB. Tant Amat com Casals són experts internacionals en robòtica molt reconeguts. Per parlar-ne, entrevistem a Jaume Amat, CEO de l'empresa:

Bitrack System arriba una dècada després que els Estats Units sorprenguessin amb el robot quirúrgic Da Vinci i ha estat dissenyat per resoldre algunes carències actuals de la cirurgia laparoscòpica. Què aportarà a la medicina la seva implementació?

Bé, si mirem enrere cal veure els canvis que hi hagut en la pràctica quirúrgica durant els darrers anys. Quan es va introduir la cirurgia laparoscòpia mínimament invasiva es buscava minimitzar les incisions i reduir els riscos d’infeccions i d’hemorràgies, l’impacte de les incisions i el temps de recuperació del pacient. La cirurgia laparoscòpia va aconseguir tots aquest èxits, però el fet que els cirurgians hagin d’operar utilitzant les pinces laparoscòpiques els ha fet perdre mobilitat dins de la cavitat abdominal del pacient. Han perdut dos graus de llibertat.

La cirurgia robòtica mínimament invasiva fa dues grans aportacions a la pràctica quirúrgica: permet recuperar els dos graus de llibertat perduts amb la laparoscòpia i el fet d'interposar un robot entre el cirurgià i el pacient permet modificar el factor d’escala. Això implica que per aquells moments de la cirurgia on cal una precisió mil·limètrica, el cirurgià pot treballar amb molta major comoditat i guanyar precisió.

Als inicis de la cirurgia robotitzada es volia demostrar, a més, que el fet d’operar amb robot escurçava el temps de les cirurgies i en reduïa el seu cost. El temps ha demostrat que no és així i que la robòtica quirúrgica ha fet més feixugues i lentes les intervencions i n’ha augmentat els costos. Amb el sistema Bitrack pretenem fer justament aquest dues aportacions: oferir un sistema igual d’eficaç que els actuals, però al mateix temps oferir una flexibilitat i modularitat que el faci molt més eficient.

Quines comoditats ofereix el robot al cirurgià?

El robot permet que el cirurgià treballi en una posició molt més còmode, ofereix la possibilitat de canviar el factor d’escala guanyant precisió i permet augmentar la mobilitat dels instruments quirúrgics.

Com percebrà el pacient els avantatges del Bitrack System?

Els principals avantatges per al pacient vénen donats per cirurgia mínimament invasiva amb independència de si s’opera amb robot o manualment. Dit això, tots volem que el cirurgià que ens operi sigui el més destre possible. La robòtica quirúrgica és una molt bona eina per al cirurgià i fa que pugui ser més precís i virtuós en la seva difícil tasca.

En quin moment vau detectar la necessitat de millorar la cirurgia laparoscòpica i es va començar a pensar amb el Bitrack System?

El projecte neix de la col·laboració entre dos enginyers experts en robòtica, el Dr. Amat i la Dra. Casals, i el Dr. Magriña, un cirurgià de la Clínica Mayo pioner en la cirurgia robotitzada. Aquesta relació va començar el 2008 en el marc d’un màster de robòtica quirúrgica que es feia al VH. La cooperació va permetre detectar les mancances o debilitats que tenien els sistemes existents i poder pensar en possibles solucions.

Quina previsió teniu respecte al llançament del Bitrack System al mercat?

Fer previsions en aquest tipus de projectes sempre és complicat. Pensem que podria estar al mercat abans de 24 mesos.

A banda del Bitrack System, Rob Surgical Systems treballa o preveu altres sistemes robòtics?

Tenim un equip molt bo i amb ganes d’impulsar nous projectes. Certament pensem que podem seguir dissenyant i desenvolupant nous robots quirúrgics per a altres especialitats, però volem anar pas a pas i ara per ara estem tots focalitzats en el Bitrack.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

L’associació cada vegada va agafant més força i cada vegada hi ha més varietat d’empreses. Temps enrere les empreses de dispositius mèdics hi estaven poc representades, però cada vegada en són més i això fa que les possibilitats de col·laborar, cooperar, buscar sinèrgies i compartir experiències es multipliquin. Participar a CataloniaBio només pot sumar!

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies