Jaume Amat: "El finançament públic s’hauria d’ajustar a les necessitats de les empreses, no al revés"


Specipig
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de la biotecnologia centra la seva activitat la companyia i quin es el seu factor innovador respecte la competència?

Specipig és un centre de cria i recerca biomèdica especialitzat en el model porcí. L’interès del model porcí en la recerca biomèdica és creixent, però a hores d’ara encara hi ha pocs centres preparats per estabular un nombre elevat d’animals. Costa també trobar empreses que criïn porcs específics per a la recerca.

Specipig a més de ser una CRO preclínica especialitzada en el model porcí, està desenvolupant la seva pròpia línia genètica de porcs nans, l’Specipig®. Poder treballar amb un animal que en edat adulta no superi els 35 quilos obre un univers de nous estudis que molts investigadors avui en dia no es plantegen.

Actualment quins són els projectes de l’empresa que estan més a prop del mercat i quins són els reptes de l’empresa a curt/mig termini?

L’activitat d'Specipig es divideix en tres grans àrees: la cria i subministrament de porcs convencionals i porcs nans, l’àrea experimental dedicada a oferir serveis preclínics i l’àrea de recerca on ens centrem en desenvolupar els nostres propis models animals.

Actualment estem ja operatius en el subministrament de porc convencional i en l’àrea de serveis preclínics on disposem ja de les instal·lacions adequades per poder realitzar diferents tipus d’estudis. Disposem també d’un quiròfan experimental equipat per diferents especialitats quirúrgiques.

Quina tipologia de clients configuren el mercat natural d’Specipig?

Com a empresa de serveis preclínics enfoquem la nostra activitat a donar servei als laboratoris farmacèutics i veterinaris, a les empreses de dispositius mèdics i als centres de recerca. A cada un d’ells podem acompanyar-los en diferents fases dels seus respectius projectes: des de la fase més inicial fent proves de concepte i en estudis regulatoris. També treballem fent formacions ja sigui enfocades a l’ús de noves tecnologies mèdiques com en noves tècniques quirúrgiques.

Qui forma el Key Team d’Specipig?

En una empresa petita com és a hores d’ara Specipig, és difícil parlar de Key Team, ja que les responsabilitats no estan doblades i cada un dels membres de l’equip té responsabilitat en la seva àrea. Entre d’altres podríem destacar: producció i sanitat animal, benestar animal, garantia de qualitat, procediments experimentals, ventes i desenvolupament de negoci, administració, serveis generals...

Qui són els socis de referència de la companyia? Teniu prevista la realització de rondes de finançament privat/públic?

En tota companyia l’estructura societària i el perfil dels socis és clau. En el cas d’Specipig estem molt orgullosos de la complementarietat que hem aconseguit entre els socis. Així doncs tenim a Semen Cardona que aporta la seva experiència en la producció i sanitat animal, l’IRTA que lidera el programa genètic de l’Specipig® i Bioemprèn que aporta experiència en el sector biomèdic i biotecnològic. Comptem també amb l’empresa Specipig Inversions que ha finançat el projecte fins al moment conjuntament amb Caixa Capital Micro i ENISA.

Actualment acabem d’obrir una nova ronda de finançament en la que entre capital públic i privat volem aixecar 400K€.

Com veieu el nou programa d’ajuts públics europeus a la R+D, Horizon 2020 tant per Specipig com pel sector?

Aquest ajuts europeus a la R+D considerem que són una molt bona eina per acompanyar en el finançament de les línies de recerca de l’empresa, però no com la via de finançar el projecte empresarial que tenim entre mans.

Si pugéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas?

Reforçar les línies que ja existeixen destinades a la conversió i agilitzar els tràmits. Seria desitjable que aquest tipus de línies de finançament públic fossin menys dependents dels pressupostos anuals dels diferents governs i administracions i que poguéssim comptar amb una finestra permanentment oberta. Idealment el finançament públic s’hauria d’ajustar a les necessitats i estratègies de finançament de les empreses i no al revés.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies