Jaume Mir: "Amb la biotecnologia blanca reduïm els costos energètics i operacionals"


Biochemize
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de la biotecnologia centra la seva activitat la companyia i quin és el seu factor innovador/diferenciador respecte la competència?

Biochemize centra la seva activitat en la biotecnologia industrial o blanca per desenvolupar bioprocessos basats en l’ús de microorganismes o enzims per tal de posar en el mercat a nivell industrial per als nostres clients, alternatives als processos de síntesi de la química clàssica, és a dir, amb un cost energètic i operacional menors, i una eficàcia més gran pel que fa al rendiment de la reacció.

Nosaltres enfoquem el negoci en dues vessants: primer de tot, procurem actuar com una enginyeria i posar en valor pels nostres clients la ciència que desenvolupen els centres de recerca especialitzats. És a dir, nosaltres no ens dediquem a fer recerca per a identificar nous gens, ni a crear nous enzims, essent aquesta activitat de recerca bàsica la que és comú a bona part de les empreses biotech. I en segon lloc, el que intentem és resoldre la reacció química que preocupa al client o no li funciona, independentment del tipus de reacció de què es tracti. Ara bé, com nosaltres (ni ningú) no podem ser especialistes en totes les reaccions químiques o enzimàtiques o en totes les rutes metabòliques, per a nosaltres és clau disposar d’una sèrie de centres de recerca (a nivell estatal i del sud d’Europa, coma mínim; tenim ja acords amb la majoria de centres de referència) o d’altres empreses especialitzades en determinada àrea referent del nostre camp d’activitat que ens donen suport. Per tant, la nostra credibilitat es basa en tenir al darrera una estructura potent amb aquests especialistes.

Ens podeu explicar les principals fites aconseguides per Biochemize en els darrers anys?

Doncs de moment anem creixent en facturació i esperem fer-ho cada any, i evidentment créixer a nivell sostingut. Creiem en la generació de valor a partir de la facturació a clients; nosaltres vam néixer clarament enfocats al mercat. Hem anat incrementant la cartera de clients i també el nombre de projectes per client; ara per ara tenim ja alguns clients recurrents. A més, en alguns projectes estem ja en la fase final d’escalat industrial per implementar a les seves instal•lacions. A banda, participem en diversos projectes de recerca finançats per les administracions, tant a nivell estatal com europeu.

Actualment quins són els reptes de l’empresa a curt/mitjà termini?

Aconseguir finançament suficient com per suportar sense tensions de tresoreria la nostra activitat creixent. Com més activitat tinguem i més projectes desenvolupem això voldrà dir que requerim més finançament.

Qui forma el Key Team de Biochemize?

L’empresa la vàrem constituir un equip de socis provinents del sector industrial. Tenim una primera línia que són les persones que formen l’equip directe de Biochemize -en aquest moment som ja set persones-, i en segon lloc, totes aquelles persones i equips de recerca de la nostra àrea del coneixement, amb els qui treballem conjuntament, i amb qui en termes de persones equivalents constituïm ja entre 12/15 persones. De moment no tenim cap soci industrial o financer, i esperem poder mantenir aquesta situació encara un temps.

Com veieu el nou programa d’ajuts públics europeus a la R+D, Horizon 2020 tant per Biochemize com pel sector?

Nosaltres com a empresa dins del sector biotecnològic, no deixem de ser una empresa fortament depenent dels ajuts públics a la recerca, per tant, tota estratègia o eina que tendeixi a fomentar el suport d’ajuts públics ens sembla molt bé. El que també ens sembla positiu és que Horizon 2020 sembla que està enfocat en el retorn del valor de la recerca a la societat en forma de productes i de patents, ja que anteriorment es quedaven en la base de generar coneixement i no arribar al mercat. També, evidentment el fet de potenciar la participació de les pimes.

Què penseu de la Internacionalització d’empreses petites?

Nosaltres ens considerem encara una microempresa, però tanmateix ja tenim clients a nivell internacional. De fet, vàrem néixer pensant clarament en el mercat internacional, i ja hem participat en diverses missions comercials, com per exemple a la Índia i a Colòmbia, i en fires internacionals. Tot i tenir actualment la majoria de clients a nivell nacional, molts d’ells també treballen a nivell internacional.

Si poguéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas?

Als inversors en principi no els hi demanaríem res en particular per a Biochmize. La raó és que no som una empresa que requereixi especialment d’inversors per seguir desenvolupant tecnologia sinó que nosaltres necessitem finançar la nostra activitat la qual cosa, probablement ens fa poc atractius al sector. En canvi sí que els demanaríem, a nivell general, un esforç més enllà de l’actual per invertir més en empreses químiques i biotech, en què el seu capital pot generar molt valor i incrementar el volum de negoci. Sens dubte això repercutiria molt en el progrés econòmic del país, del sector i en Biochemize també, doncs no ens hem d’oblidar que som una empresa que en que desenvolupem projectes per a d’altres.

A l’administració pública li demanaríem dues coses: primer –tot i que som conscients de quina és la situació actual- que fessin un esforç per a escurçar els terminis de pagament tot el possible, ja que a una empresa petita el finançament d’una activitat de recerca més o menys bàsica per un termini entre uns mesos i un parell d’anys té un impacte i una repercussió molt importants. I en segon lloc, millorar la gestió i/o documentació de les dades ja que la quantitat de justificacions que es demanen requereix massa temps i considerem que hauria de ser més àgil.

Finalment, a les empreses del sector que tot i les dificultats, considerin més seriosament la possibilitat de compartir el seu projecte per arribar més lluny entre tots plegats, no hem d’oblidar que som un país petit.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies