Javier Merino: "La nova llei d’emprenedors s'acosta a les mesures ja adoptades en altres països"


Innovatech Law
Nou soci de CataloniaBio

Com a firma d’advocats quina és l’especialitat d’Innovatech Law Firm?

El nostre despatx d’advocats està especialitzat en els aspectes jurídics relatius a la innovació i a la tecnologia. Assessorem en tots aquells aspectes legals que puguin sorgir en empreses relacionades amb les ciències de la vida, la biotecnologia, i les TIC entre d’altres. Una de les nostres especialitzacions és l’assessorament en contractes de llicència i transferència de tecnologia.

Ens podeu explicar les principals fites aconseguides per Innovatech en els darrers anys?

Com a fites més significatives podríem destacar l’assessorament a un centre d’investigació amb una empresa farmacèutica internacional en la negociació, redacció, i signatura d’un contracte de llicència en exclusiva, a nivell mundial i amb aplicació en el sector de la oncologia per un valor d’aproximadament 18 milions d’Euros juntament amb els royalties. Una altre fita seria l’assessorament de varies start-ups en el seu procés d’internacionalització als Estats Units, havent aconseguit una gran resposta per part dels inversos i un ampli interès del mercat en la seva tecnologia. Realment és tot un orgull per a nosaltres poder estar participant en tots aquests projectes aportant el nostre coneixement i experiència.

Actualment quins són els reptes de l’empresa a curt/mitjà termini?

Els nostres reptes són continuar profunditzant en els nostres aspectes diferencials, en particular, en la nostra especialització en contractes de llicència i transferència de tecnologia, així com ampliar la nostre xarxa internacional de col·laboradors per tal de continuar acompanyant als nostres clients en la seva expansió internacional.

Qui forma el Key Team d’ Innovatech?

El nostre Key Team està format per professionals amb una sòlida formació jurídica i experiència internacional preparat per aportar solucions jurídiques a tots aquells reptes que planteja l’ús i la explotació de la tecnologia i la innovació. És un equip entusiasta, motivat, i compromès, que treballa per aconseguir els objectius dels projectes que se’ls hi encomana.

Quins creieu que seran els elements claus en l’evolució del sector bio pels propers anys?

Des del punt de vista del nostre despatx d’advocats, els elements clau de l’evolució del sector bio seran la internacionalització dels seus projectes per identificar oportunitats a nivell global i la seva gestió eficaç per tal de dedicar els recursos estrictament necessaris. Un aspecte addicional seria la seva orientació cap al mercat oferint solucions i tecnologies que realment són les que es demanen per part dels seus clients. Un altre aspecte clau, és la millora en relació a la manera en com es presenten els seus projectes i les seves necessitats de finançament, per tal de que la comunicació sigui eficaç.

Creieu que les novetats introduïdes en la nova llei d’emprenedors en matèria de la monetització de la R+D i patent box poden ser un instrument útil pel sector?

Aquestes novetats son un avanç notable que s’aproximen a les mesures ja adoptades en altres països, però no són suficients si no van acompanyades d’una simplificació en els tràmits administratius, així com de mesures fiscals addicionals. En tot cas, hi ha elements de la nova llei d’emprenedors que serien francament millorables ja que per una banda s’incentiva el llançament de nous projectes però, per un altre, no es contemplen mesures per donar suport a les empreses ja existents. Finalment, la limitació per quantia de les inversions amb avantatges fiscals seria clarament insuficient pel finançament de les empreses ja existents.

Actualment quins són els elements clau a tenir en compte en un acord de llicència?

Des del nostre punt de vista, el elements claus inclourien el plantejament de la negociació i al contingut del propi acord de llicència. En quan al plantejament, hem de recordar que l’objectiu de qualsevol negociació és arribar a un acord. Per tant, és essencial conèixer allò que realment es vol en lloc d’allò que ens agradaria aconseguir en el millor dels escenaris possibles. Només des d’una perspectiva realista és possible arribar a acords que siguin beneficiosos per les dues parts i amb continuïtat. Des de la perspectiva del contingut, és clau una bona descripció del projecte, de la distribució de les diferents tasques i responsabilitats, dels objectius, i dels aspectes essencials del acord com el règim d’exclusivitat o no exclusivitat, així com, de la tecnologia que es llicencia i de les seves aplicacions, la titularitat de la propietat industrial i intel·lectual preexistent i la que s’obtingui amb posterioritat a la signatura del acord, l’estructuració dels royalties, el territori, la duració, la confidencialitat i el règim de responsabilitat, entre d’altres.

En matèria legal que li recomanaríeu a un empresa biotech que s’està obrint camí?

En primer lloc tenir la màxima cobertura legal des d’un bon començament i estar recolzada des de l’inici per poder estructurar el tipus d’acord de llicència o de transferència de tecnologia que millor protegeixi els seus interessos i que realment sigui més beneficiós per a l’empresa. Trobar un assessorament especialitzat i amb una experiència sòlida i contrastada seria la clau des del nostre punt de vista.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies