Joan Marca: "Treballem intensament per desenvolupar alternatives als antibiòtics"


Joan Marca és, juntament amb Olga Sauquet i Jordi Marca, cofundador de Desmarca Tecnologies, una spin-off del Departament de Fisiologia Animal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) creada el 2006 per dedicar-se al desenvolupament, transferència i comercialització de productes destinats a la salut i l'alimentació animal. Marca acumula més de 30 anys de trajectòria a l'àmbit farmacèutic i biotecnològic, i entre el 2009 i 2011 va ser secretari general de CataloniaBio.

Com us diferencieu respecte altres empreses de salut i nutrició animal?

La nostra experiència en el desenvolupament empresarial amb base científica i tecnològica ens ha permès generar models de negoci on s’aprofiten els recursos disponibles, majoritàriament recursos humans i instal·lacions, i es possibilita una organització no traumàtica de les tasques i activitats innovadores.

Amb la vostra participació, actueu com a incubadora en el desenvolupament de projectes? Quin destacaríeu actualment?

Encara que la nostra activitat ha tingut un marcat perfil d’incubadora d’empreses, actualment duem a terme diferents projectes d'incubació que mantenim actius realitzant des de tasques de modulació fins a la transferència dels mateixos. El que ara destacaríem és que Desmarca Tecnologies és membre de la comunitat Innoàpat (alimentació) de la convocatòria RIS3CAT en la qual desenvolupem ingredients funcionals en l’àmbit de la salut i l'alimentació animal.

Catalunya és competitiva internacionalment en l'àmbit de la salut i la nutrició animal?

El teixit industrial i tecnològic que hi ha a Catalunya permet que empreses com la nostra puguin interaccionar amb múltiples stakeholders de la cadena de valor de la salut i l’alimentació. De fet, a Catalunya hi ha més del 80% de la indústria farmacèutica en els àmbits de la medicina humana i veterinària i, des del punt de vista empresarial, el 50% de les seus socials es troben en aquest territori.

Quin és el nivell de transferència de tecnologia i coneixement en salut animal que hi ha a Catalunya?

El nivell de transferència de tecnologia a casa nostra és elevat, però tenint en compte el potencial de l’oferta i de la demanda existent, és insuficient. La dependència que tenim dels productes genèrics versus els innovadors encara és massa descompensada. Cal treballar intensament en els formats i mecanismes de la transferència en ambdós costats del procés.

Quin és el vostre objectiu empresarial per als propers tres anys?

Existeix una pressió alarmant per reduir l’ús d’antibiòtics en terapèutica humana i veterinària. A Desmarca Tecnologies treballem intensament en el desenvolupament d’alternatives als antibiòtics i ens focalitzem en productes immunològics i nutracèutics. El nostre desig és esdevenir el referent català en l’estratègia empresarial que possibiliti el canvi tecnològic, industrial, i mercantil en els nostres sectors.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Gaudir de les diferents cadenes de valor que hi ha en el nostre clúster empresarial. La transversalitat de la tecnologia, la diversitat de les empreses que en formen part, els productes que desenvolupen i els trams de maduresa on es focalitzen multiplica les possibilitats de fer nous negocis de manera molt diversificada.

 

Comments


To comment, please login or create an account