Joan Seoane i Judit Anido: "El fàrmac MSC-1 entrarà a assaig clínic als millors centres oncològics d'Europa i els Estats Units el 2017"


El Dr. Joan Seoane i la Dra, Judit Anido són cofundadors de Mosaic Biomedicals, una biotecnològica amb seu a Barcelona que desenvolupa tractaments personalitzats contra el càncer. Mosaic Biomedicals va néixer el 2012 com a spin-off del laboratori del Dr. Seoane al Vall d'Hebron Institut d'Oncologia (VHIO) i està participada també per l'Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA) i el Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR). Aquesta setmana s'ha fet públic que Mosaic Biomedicals inicia una nova etapa de la mà de Northern Biologics i Celgene amb una marcada projecció internacional. El 2017 serà l'any que l'MSC-1, el seu fàrmac principal, entrarà a assajos clínics a diversos hospitals capdavanters d'Europa i els Estats Units.

Quin és el repte més important ara mateix davant els tractaments per al càncer?

Estem en plena era de la medicina de precisió (o medicina personalitzada) i el repte és la generació de tractaments específics i efectius dissenyats per tractar de manera individualitzada cada pacient en base a les característiques del seu tumor. La medicina de precisió implica tenir un arsenal de medicaments per poder seleccionar el més adient a cada pacient. L'objectiu de Mosaic Biomedicals és precisament contribuir a generar més i millors tractaments en la lluita contra el càncer.

En què consisteix el doble mecanisme d'acció que desenvolupeu en els vostres tractaments?

Estem focalitzats en dissenyar fàrmacs dirigits a dos factors que han demostrat que són essencials per al creixement del tumor: les cèl·lules mare tumorals i el sistema immunitari. Les cèl·lules mare tumorals són les responsables de la iniciació i el creixement del tumor i també de la resistència del tumor a tractaments com la quimioteràpia o la radioteràpia. D'altra banda, el tumor crea un ambient immunodeprimit per evadir el sistema immunitari del pacient.

Creiem que atacant aquests dos mecanismes aconseguirem respostes millors que seran mantingudes al llarg del temps. De fet, el nostre fàrmac innovador, l'MSC-1 ja ha demostrat la seva eficàcia en models preclínics i el 2017 iniciarem un ambiciós assaig clínic en diversos tumors incloent els de cervell, pàncrees, pulmó i ovari. L’estudi multicèntric comptarà amb els millors centres mundials en oncologia inclosos el VHIO i el Memorial Sloan Kettering Cancer Center a Nova York.

Com valoreu la posició internacional de Catalunya en el camp de la recerca i el desenvolupament de nous tractaments contra el càncer?

És una realitat que Catalunya genera recerca capdavantera de gran qualitat, però encara hem de millorar en traslladar el coneixement científic a la societat a través de la innovació i el desenvolupament empresarial. En biomedicina, poc a poc, comencem a transformar les descobertes científiques en la generació de fàrmacs reals que poden beneficiar als pacients.

En aquest sentit, les empreses spin-off sorgides directament de centres d'investigació són l'eina essencial per dur a terme de manera ràpida i eficient aquesta important transició entre la ciència i la generació de nous tractaments. Cada cop hi ha més inversors i grans empreses farmacèutiques internacionals que aposten per projectes catalans mitjançant una inversió directa o un acord empresarial demostrant la creixent projecció internacional i confiança en el sector.

En el nostre cas, a part del suport dels business angels, de Caixa Capital Risc i Versant Ventures —una de les 10 millors firmes de capital risc en biomedicina del món— acabem de tancar un acord amb Celgene, la segona empresa farmacèutica en creixement anual en tractaments per al càncer, i Northern Biologics, una empresa biotecnològica del Canadà.

D'aquesta manera hem aconseguit que un projecte nascut a partir de les descobertes al laboratori del Dr. Joan Seoane a Barcelona tingui ara mateix presència internacional amb un equip del millor nivell. El sector està madurant de manera consistent.

Quins objectius empresarials teniu de cara els propers tres anys?

Volem consolidar-nos com una empresa líder en l'àmbit internacional en el desenvolupament de fàrmacs per al tractament del càncer. Ens obsessiona assolir sempre la màxima qualitat i el nostre objectiu de cara l'any que ve és ser capaços de mostrar el benefici clínic de l'MSC-1.

Quines inversions seran necessàries?

Creiem que hem estat molt afortunats de poder combinar finançament públic i privat per crear valor i fer créixer Mosaic Biomedicals de la manera més eficient. En aquest procés, agraïm a molts amics que ens han ajudat en aquesta aventura, i en especial volem ressaltar la mentoria de Nigel Fleming, un exitós emprenedor en sèrie en biotecnologia.

La fusió amb Northern Biologics i l'acord amb Celgene ens assegura el finançament necessari per portar el projecte a un nou nivell que, a part d'aportar una nova cartera d'anticossos terapèutics, garantirà el millor desenvolupament clínic possible de l'MSC-1 i obrirà una finestra a l'esperança en la lluita contra el càncer.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

La nostra voluntat és participar activament en l'ecosistema biotecnològic català i la seva projecció internacional. També rebre input i consell dels nostres companys que estan fent coses similars i aportar la nostra experiència per ajudar a altres que, com nosaltres, han escollit el camí de l'emprenedoria i la innovació en biomedicina.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies