Joaquim Colomé: "Oferim serveis que permeten accedir a segments de mercat nous"


Mitelos
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de la biotecnologia centra la seva activitat la companyia i quin és el seu factor innovador/diferenciador respecte la competència?

Mitelos centra la seva activitat en dos àmbits:

Desenvolupament de nutracèutics i productes sanitaris de valor afegit amb un bon recolzament tècnic, tant clínic com bibliogràfic i, sempre que sigui possible amb claims aprovats per l’EFSA. Són productes amb un perfil OTC i, per tant, susceptibles tant de ser recomanats pel metge i el farmacèutic com per ser adquirits de mostrador pel pacient. Un cop els hem desenvolupat, la nostra estratègia consisteix en registrar-los a Europa i llicenciar-los a tercers i subministrar-los com a producte acabat per tal que els comercialitzin.

El nostre factor innovador respecte a la competència és que sempre oferim productes que, d’una manera o d’una altra, permeten accedir a segments de mercat nous o poc explorats mitjançant una composició, una tecnologia o una forma d’administracions diferenciades.

L’altre àmbit és la consultoria de business development. Tenim diversos clients que busquen productes per completar els seus portfolis i nosaltres els ajudem tant a definir millor la seva necessitat com a trobar-los els productes en funció de la disponibilitat en el mercat (in-licensing). També oferim l’opció de fer nosaltres el desenvolupament del producte a mida per al nostre client.

D’altres clients volen incrementar la seva xifra de negoci mitjançant una major activitat d’internacionalització i exportació a través d’acords de llicència o distribució (out-licensing). Mitelos els ajuda en aquesta tasca seleccionant els socis més adients en funció del producte i del territori.

En aquests casos, la feina de Mitelos no s’acaba quan s’ha identificat el llicenciatari. De fet ens hem especialitzat en el que es coneix com “Alliance Management”, que consisteix en facilitar la negociació entre les dues parts i que després de la signatura del contracte la implementació sigui la correcta. La finalitat última del “Alliance Management” és maximitzar les vendes del producte objecte de l’acord i que, per tant, ambdues parts en surtin plenament beneficiades i amb ganes de repetir.

Ens podeu explicar les principals fites aconseguides per Mitelos en els darrers anys?

Tenint en compte que la nostra activitat es va iniciar el Març de 2013 i que, per tant, som una empresa molt jove, hem recorregut un camí curt però molt intens: pel què fa a productes, tenim un pipeline amb 9 projectes, 3 dels quals són nutracèutics que ja són una realitat ja que els hem registrat a la Unió Europea i ara estem molt actius negociant amb empreses interessades en la seva comercialització. També tenim un producte sanitari en fase de pre-registre que esperem tenir autoritzat i disponible per llicenciar abans que s’acabi aquest mateix any.

Pel què fa a l’activitat de consultoria de desenvolupament de negoci, en aquest any i mig hem signat acords amb diverses empreses farmacèutiques i de productes sanitaris de 7 països a les quals o bé ajudem en el seu procés d’internacionalització buscant nous mercats pels seus productes o bé els proporcionem productes per completar el seu portfoli. Fruit d’aquest tasca, recentment hem aconseguit la signatura d’un contracte de distribució entre una empresa italiana i una multinacional per tal que la segona comercialitzi una línia de productes de la primera en un dels principals mercats europeus.

Actualment quins són els reptes de l’empresa a curt/mitjà termini?

Els principals reptes de Mitelos a curt/mitjà termini són:

- Llicenciar els nostres productes ja disponibles, amb els quals tenim diverses negociacions avançades.

- Acabar el desenvolupament i registrar els productes del nostre pipeline.

- Desenvolupar extensions de línia dels productes que avui en dia ja són una realitat amb l’objectiu d’incrementar el seu potencial de mercat i el seu atractiu comercial.

- Continuar en la línia actual d’aportar negoci als nostres clients de consultoria de business development. Cal dir que en aquesta línia de treball, entre d’altres projectes estem dibuixant el marc de cooperació amb un conglomerat d’empreses dels EE.UU. que ens permetran portar els nostres clients de la mà per tal que puguin aterrar en aquell mercat.

Qui forma el Key Team de Mitelos?

Mitelos la vàrem fundar un grup de socis privats amb llarga experiència empresarial. Actualment, en el dia a dia, l’equip de Mitelos està format d’una banda per la Sonia Barron, que s’ocupa de la gestió del desenvolupament dels nous productes així com de tot allò relacionat amb la regulació i els aspectes legals. Per l’altra, també l’integro jo mateix, dedicant-me sobretot a l’activitat de licensing tant dels productes propis com dels nostres clients, la cerca de noves oportunitats de negoci i la gerència de l’empresa.

Darrerament estem assistint a importants processos d’externalització de la R+D de les empreses farmacèutiques que cerquen crear joint ventures o presa de participacions en empreses biotech. Creieu que aquesta pot ser una bona estratègia per dinamitzar la capacitat de portar productes al mercat?

No només ho creiem si no que ho posem en pràctica. Actualment ja tenim un acord de co-desenvolupament amb una altra empresa afí i esperem que aquest acord doni fruits a molt curt termini en forma d’un producte que pot arribar al mercat en breu. Per altra banda, estem encetant converses amb una empresa escandinava que té una tecnologia productiva altament especialitzada amb l’objectiu d’aplicar aquesta tecnologia a un dels nostres productes.

Mitelos està permanentment alerta sobre noves tecnologies, productes i evidències, amb l’objectiu d’aplicar-los als nostres productes actuals o bé projectes futurs.

Com veieu les oportunitats de finançament amb el nou programa H2020 respecte anteriors convocatòries?

No tenim experiència respecte a convocatòries prèvies. Per tant, no podem comparar. Ara bé, ens sembla que té un aspecte positiu i que és afavorir la cooperació transfronterera; això és sempre enriquidor i sempre suma, mai resta. L’experiència pròpia ens demostra els beneficis de la interculturalitat. L’aspecte negatiu és la cotilla que suposa acotar el tipus de projectes susceptibles de rebre ajut, per bé que la intenció és bona, intentant afavorir la prevenció, les malalties cròniques i la qualitat de vida.

Si poguéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas.

Com a reflexions genèriques, a l’Administració pública li demanaria que hi posi les eines i en faciliti el marc, però que deixi la recerca i la innovació en mans de les empreses, les quals saben prendre molt millor el pols del mercat. Als inversos privats els demanaria que confiïn encara més en el dinamisme, la creativitat i la flexibilitat de les empreses petites; crec que això ja s’està produint.Pel què fa a l’empresariat biotech, com que nosaltres no som pròpiament una biotech no tenim carta.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies