La Generalitat impulsa la creació de les Comunitats RIS3CAT


La Generalitat de Catalunya ha posat en marxa les Comunitats RIS3CAT, una estratègia pionera a Europa que vol transformar el teixit empresarial català fins al 2020. Aquestes comunitats són la concreció pràctica de l’Estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent RIS3CAT, aprovada l’any passat pel Govern d’acord amb les directrius de la Unió Europea.

Les Comunitats RIS3CAT són agrupacions voluntàries d’empreses i agents del sistema d’R+D+I de Catalunya, que crearan nous productes i serveis d’acord amb l’estratègia RIS3CAT. Fins al 2020, es destinaran 72 milions dels Fons FEDER que serviran per a mobilitzar, en conjunt, més del doble d'aquesta quantitat amb aportacions d'empreses privades i d'altres fonts.

Les comunitats es crearan a partir d'àmbits sectorials capdavanters en els quals Catalunya té avantatges competitius: alimentació; química, energia i recursos; sistemes industrials; indústries relacionades amb la mobilitat sostenible; indústries basades en el disseny; indústries de la salut, i indústries culturals i basades en l’experiència.

Cada comunitat estarà formada per un mínim de vuit membres, dels quals quatre o més hauran de ser empreses. La resta seran centres tecnològics, de recerca, universitats o hospitals.

El Departament d’Empresa i Ocupació, a través d’ACCIÓ, ha aprovat una resolució per dinamitzar i estructurar les potencials Comunitats RIS3CAT, que quedaran constituïdes a finals d’any després d'un procés competitiu de valoració dels seus projectes d'innovació. En el cas de l'àmbit de la salut, CataloniaBio, que actualment té més de 60 empreses biofarmacèutiques i biotecnològiques associades, hi participa de forma activa sota el paraigües de Biocat. En aquest sentit, val a dir que moltes empreses de CataloniaBio estan treballant projectes enfocats a consolidar el model de transferència tecnològica del país –des dels centres de recerca, passant per les spin-off i arribant al mercat amb la indústria farmacèutica– i per dur-los a terme requereixen la participació d'altres empreses i entitats, a més de finançament.

Nota de premsa

Pla d'acció RIS3CAT 2014-2020

 

Comments


To comment, please login or create an account