Lluís Armengol: "Les tecnologies d'anàlisi genètica obren un enorme ventall per a les malalties rares"

qGenomics
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de la biotecnologia centra la seva activitat la companyia i quin es el seu factor innovador/diferenciador respecte la competència?

Qgenomics desenvolupa les seves activitats en l’àmbit de la salut humana. Combina una important activitat de recerca i desenvolupament, amb la prestació de serveis d’alt valor afegit de genòmica a metges i investigadors d’àrees molt diverses del coneixement. Ens movem en la interfase entre la recerca aplicada i la clínica, i el nostre paper és catalitzar el traspàs de coneixement d’una banda a l’altra per tal que els avenços científics es tradueixin en una millora de la qualitat de vida de les persones. Un dels factors clau és que tenim un contacte molt estret amb l’entorn clínic i un background molt sòlid en els àmbits de la genètica molecular, la bioinformàtica i les malalties en què treballem, fets que ens permeten definir serveis/productes amb una gran potencialitat comercial perquè resolen necessitats reals.

Ens podeu explicar les principals fites aconseguides per QGenomics en els darrers anys?

Posar en marxa una empresa en els temps que corren i en aquest país, ja és una fita prou remarcable!!! En aquests cinc anys hem aconseguit fer-nos un cert nom en el sector de la genòmica mèdica a l’Estat Espanyol i fer contribucions rellevants a nivell internacional en recerca en les àrees en què treballem. A nivell de negoci, hem introduït de manera exitosa en les rutines de genètica de molts hospitals nacionals la sèrie de xips d’ADN qChip® per a la detecció prenatal i postnatal d’alteracions genètiques causants de trastorns del neurodesenvolupament (retràs mental, autisme, ...), desplaçant les més que obsoletes aproximacions que es feien servir fa només quatre o cinc anys. Més recentment, hem transformat aquest servei en un producte que comencem a comercialitzar entre els principals hospitals i laboratoris clínics a nivell global.

Les noves tecnologies d’anàlisi genètica (que ens permeten seqüenciar genomes complets a preus raonables), ens obren un enorme ventall de possibilitats per aplicar la nostra expertesa i d’aquí neixen serveis que estem començant a comercialitzar en l’àrea de les malalties rares, de la reproducció humana i de l’oncologia.

Actualment quins són els reptes de l’empresa a curt/mitjà termini?

Som conscients que els grans reptes només s’aconsegueixen a partir de petites fites, de manera que a mida que anem superant els petits reptes diaris de qualsevol negoci, volem que ens coneguin per ser pioners en oferir solucions als problemes dels nostres clients i per fer les coses ben fetes, i així arribar a ser un referent internacional en l’aplicació de solucions de genòmica a la salut humana. Creiem que tenim l’entorn ideal per aconseguir-ho!. Com a fites tangibles a curt termini, estem en una ronda de finançament que esperem tancar satisfactòriament, i que ens ha de permetre, en els propers anys, aconseguir una massa crítica suficient que garanteixi el futur de la companyia a mig i llarg termini, fet que passa per continuar desenvolupant els projectes de R+D per anar llançant noves solucions per créixer en volum de vendes aquí, i sobretot, a nivell internacional.

Qui forma el Key Team de QGenomics?

No tenim grans noms però sí grans professionals compromesos en tirar endavant aquest projecte conjunt. El key team de qGenomics el formem totes i cadascuna de les persones que hi treballem, els consultors externs i els socis!!!

Darrerament s’està parlant que la recuperació econòmica està arribant. Com veieu la situació del sector en aquest sentit?

Malgrat la situació econòmica desastrosa del país en els darrers anys i les contínues atzagaiades en polítiques públiques de R&D, el sector biotecnològic ha continuat creixent. Si ens n’hem sortit en aquesta situació, les coses d’aquí en endavant no poden fer altra cosa que millorar!!!

Com veieu el nou programa d’ajuts públics europeus a la R+D, Horizon 2020 tant per QGenomics com pel sector?

Per a qGenomics és una gran oportunitat d’aconseguir recursos que ens permetin acostar-nos a àrees de recerca bàsica molt prometedora que, pel nostre petit tamany, no podríem abordar sense aquests ajuts. Apart d’aquest fet, pel sector en general, l’Horizon 2020 posa a la nostra disposició instruments excepcionals que ens haurien de permetre entrar en contacte amb grups d’investigadors nacionals i extrangers, així com amb empreses d’altres països, tot augmentant les possibilitats de fer recerca i negoci, apart d’aportar-nos contactes i conèixer altres maneres de treballar ... i no només a mig/llarg plaç, sinó des del primer moment.

Si puguéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas?

Això és molt complicat ... l’administració pública és un ens eteri sota la qual hi ha una varietat molt gran d’actors, alguns que treballen molt bé i d’altres que van completament perduts o pitjor. Només els demanaria que recordin que estan al servei del ciutadà i que la seva tasca és gestionar la res publica de manera eficient, tal i com ho farien amb els seus propis recursos. I que no oblidin que la recerca és essencial i que per recollir fruits, abans s’ha de plantar.

Als inversors privats, cridar-los perquè s’animin a acostar-se al sector biotecnològic, hi ha projectes molt interessants amb grans perspectives de futur. També que vagin de la mà de gent seriosa i que s’assessorin bé, que tinguin en compte les peculiaritats de cada empresa i de la diferent tipologia d’empreses que conformen el sector biotecnològic.

A l’empresariat biotecnològic ... el conec poc, però els demanaria el que demano a qualsevol, que no faltin les ganes i la il•lusió de treballar, de créixer, de buscar nous reptes i de superar-los, i, en definitiva, de millorar el nostre entorn. Aquí Catalunya, som un sector molt jove i amb molt camp, prou ben adobat, per córrer i tenim l’oportunitat (i l’obligació!) d’esdevenir un motor per l’economia del nostre entorn.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies