Lluís Chico: "El dispositiu reparador d’anell intervertebral és una de les grans apostes que tenim per als propers anys"


Neos Surgery, nou soci de CataloniaBio

Lluís Chico és el CEO de Neos Surgery, una empresa innovadora de base tecnològica especialitzada en desenvolupar, homologar i comercialitzar dispositius mèdics implantables per a la neurocirurgia cranial i de la columna vertebral. La missió de Neos Surgery és crear productes sanitaris que millorin la qualitat de vida dels pacients, tenint en compte la demanda del mercat de la neurocirurgia, i afavorir el creixement d’una indústria amb un alt valor afegit. Es va fundar el 2003 amb el suport dels centres tecnològics Tecnalia i Ascamm (ara integrat a Eurecat), i actualment té la seu a Parc Tecnològic del Vallès i una delegació al Parc Tecnològic Miramón a San Sebastián.

Sou una empresa pionera en la creació d’un dispositiu per al tancament d’obertures cranials, el Cranial Loop. Per què el camp de la neurocirurgia i no un altre?

La neurocirurgia encara té forces reptes a resoldre i marge de millora en moltes operacions. Aquest fet no és exclusiu de la neurocirurgia, passa en altres camps mèdics i quirúrgics, però sí que és particularment destacable en una especialitat tan delicada. Quan es va fundar Neos hi van estar implicats neurocirurgians que, precisament, havien identificat alguns d’aquests aspectes a millorar.

D’altra banda, la neurocirurgia ens permet treballar en dos àmbits clarament diferenciats, el cervell i el crani per un cantó i la columna vertebral per l’altre, amb molt potencial i amb problemes clínics encara no resolts, especialment en el camp de la columna. De tota manera, no estem tancats a treballar en altres àmbits com, per exemple, la cirurgia cardíaca i, de fet, ja hem començat a plantejar algun projecte en aquest sentit.

Abans d’aquest dispositiu com es feien aquest tipus d’intervencions?

El tancament de les craniotomies va ser un maldecap per als neurocirurgians durant força temps. Inicialment, en les operacions de cervell, el penjoll ossi es deixava lliure, sense fixació, o no es tornava a posar, la qual cosa suposava problemes per als pacients. Més endavant, es van començar a utilitzar fil de sutura i filferro d’acer per fixar el penjoll, però no quedava prou ben unit a la resta del crani. Actualment, s’utilitzen sobretot sistemes de titani, ja siguin petites plaques que es collen a l’os o dispositius en forma de rebló. Justament, el Cranial Loop s’inspira en el funcionament d’aquests reblons, però adaptant el disseny a les particularitats del material que utilitzem (el polímer PEEK). D’aquesta manera, tenim un sistema de tancament que aporta la mateixa força que els productes equivalents de titani, i que compta amb avantatges afegits: s’implanta ràpidament sense cap instrumental específic i no genera artefactes (ombres i/o distorsions) en tècniques d’imatge com el TAC o la ressonància magnètica, imprescindibles per al correcte seguiment prequirúrgic i postquirúrgic dels pacients.

L'FDA ha aprovat l’entrada del Cranial Loop als Estats Units. Com ha reaccionat el mercat amb l’arribada d'aquest dispositiu que permet fer obertures cranials sense necessitat d’instrumental?

L’aprovació de l’FDA va ser una fita molt important en el seu moment ja que ens va obrir la porta a un mercat essencial. A més, aquella fita convertia a Neos en la quarta empresa espanyola en aconseguir l’aprovació de l'FDA per a dispositius implantables. La rebuda que ha tingut el producte un cop comercialitzat ha estat realment positiva, en bona part gràcies al fet que s’implanta sense instrumental. Aquesta característica és ben valorada pels neurocirurgians, ja que fa que la implantació del Cranial Loop sigui ràpida i senzilla i permet estalviar riscos i costos per al pacient i per a l'hospital (no cal netejar i reesterilitzar l’instrumental). El personal auxiliar del quiròfan, com ara infermeres i instrumentistes, també valoren aquest producte ja que els facilita la feina de gestió de l’instrumental (neteja i esterilització, localització al magatzem, transport entre quiròfans, etc.).

Un altre factor que ha estat important per afavorir l’ús de Cranial Loop als Estats Units és que els neurocirurgians d’allà es mostren clarament oberts a provar dispositius nous, innovadors, que van més enllà dels sistemes de tancament habituals.

Un altre dels països on també ja teniu presència és la Xina. Per què aquest mercat?

Evidentment, la Xina és un mercat molt atractiu pel seu gran volum i, per tant, per l’alt potencial que té. Només com a referència, i d’acord amb les darreres dades que tenim, en un any s’hi practiquen al voltant de 300.000 craniotomies (a Espanya se’n fan unes 10.000). D’altra banda, a més de l’interès que té pel seu propi volum, es tracta d’un mercat que representa la porta d’entrada a altres mercats asiàtics.

Un darrer factor important per introduir el Cranial Loop a la Xina és que en els darrers anys, gràcies l'obertura governamental, els neurocirurgians estan més informats de les novetats i productes innovadors que es van desenvolupant a la resta del món. Això ha generat un afany clar de poder conèixer i utilitzar aquestes novetats, entre les quals el Cranial Loop.

Després del Cranial Loop heu creat un dispositiu per fer intervencions a la columna vertebral. En què consisteix?

El dispositiu reparador d’anell intervertebral és una de les grans apostes de Neos per als propers anys. Es tracta d’un producte molt innovador pensat per al tractament de les hèrnies discals amb l’objectiu de segellar la incisió produïda per una discectomia (actualment l’estàndard quirúrgic per tractar hèrnies) i evitar així la reherniació. A més a més, permet preservar el màxim de temps possible el disc del pacient en les millors condicions. El dispositiu combina materials amb memòria de forma i teixits mèdics avançats per garantir un tancament òptim de l’anell fibrós, l’estructura de la columna que està danyada en les hèrnies discals.

Ja fa temps que dediquem una gran quantitat de recursos a aquest nou dispositiu, amb resultats molt prometedors fins ara. De fet, l'octubre passat vam rebre el suport i el reconeixement de la Comissió Europea, que ens ha concedit un finançament competitiu per valor de dos milions d’euros en el context de l'Instrument PIME del programa Horitzó 2020 per completar les fases preclíniques i clíniques del desenvolupament d’aquest nou producte. Només el 6% d’empreses que s’hi han presentat han rebut finançament en aquesta convocatòria.

Teniu previstes altres innovacions per al 2016 i 2017?

Sempre intentem treballar amb diversos projectes en paral·lel, tot i el repte que suposa per a una empresa petita com Neos. Tal com estableix el nostre pla estratègic, l'objectiu a mitjà i llarg termini passa per desenvolupar productes amb un paper central en la cirurgia i que tinguin un gran valor afegit. El dispositiu reparador d’anell és un fantàstic exemple d’aquesta filosofia. També estem avançant, però, en la creació de nous productes per al tractament de malalties vasculars al cervell, basats en materials que facilitin el seguiment postoperatori dels pacients, tot reduint-ne els riscos.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies