Lucyanna Barbosa-Barros: "El repte és desenvolupar cosmètica d'alt rendiment que arribi a la zona d'acció sense danyar el teixit"


La Dra. Lucyanna Barbosa-Barros és cofundadora i CEO de Bicosome, una spin-off de l'Institut de Química Avançada de Catalunya (ICAQ) i el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) creada el 2012 juntament amb la investigadora Olga López, que actualment ocupa la responsbilitat d'Scientific Manager a l'empresa. L'activitat de Bicosome se centra en el desenvolupament i comercialització d'ingredients dermofarmacèutics i cosmètics d’alt rendiment basats en una tecnologia innovadora patentada. Les instal·lacions de la companyia estan a la seu de l'ICAQ-CSIC a Barcelona.

Parleu d'ingredients dermofarmacèutics i cosmètics d’alt rendiment. És habitual trobar-los al mercat? Què aporten a la indústria farmacèutica?

Malauradament no és l'habitual. En general, els productes que s'apliquen sobre la pell o bé no travessen la primera capa de la pell, limitant la seva acció a la superfície, o són massa agressius, danyant el teixit cutani i arribant a la circulació sanguínia. El gran repte actual és desenvolupar productes que arribin a la zona d'acció de la pell on han d'actuar sense danyar el teixit cutani. Per a la indústria farmacèutica significaria un avançament l'eficàcia dels tractaments per l'efecte targeting, a més de l'augment de la seguretat dels productes, ja que el targeting permet reduir l'exposició a determinats fàrmacs.

La plataforma de Tecnologia Bicosome® és capdavantera al mercat. En quin sentit? Què aporta de nou?

Els ingredients que desenvolupem estan basats en una estratègia biomimètica que respecta la fisiologia i utilitza els processos naturals de la pell per aconseguir la seva efectivitat.

Aquest nou sistema està format per estructures intel·ligents que penetren la pell sense danyar-la i transporten substàncies actives de forma programada. La innovació és la seva capacitat d'interaccionar i respondre als diferents ambients de la pell, fet que fa possible arribar a capes molt profundes si és necessari.

Els bicosomes cuiden la pell alliberant l'actiu en el seu lloc d'acció i integrant-se en l'estructura de la pell reforçant-ne el teixit. També cal tenir en compte que la seva estratègia de doble encapsulació d'actius protegeix les molècules de la degradació, fent possible tractaments amb molècules que abans no es podien estabilitzar en formulacions tòpiques.

Heu signat un acord de llicència amb Almirall. De què es tracta?

Es tracta d’un acord de col·laboració i subllicència per desenvolupar algunes formulacions per a l'administració de determinats medicaments d'ús tòpic. Amb la tecnologia que tenim, Bicosome desenvoluparà prototips d’ingredients preclínics i Almirall durà a terme el desenvolupament clínic, els procediments regulatoris, la fabricació i la comercialització dels productes.

Quines fites teniu per als propers tres anys?

L'equip humà de Bicosome és molt actiu i està motivat, tenim moltes idees i projectes de futur. Els propers passos estan enfocats a estructurar la nostra línia de negoci en farma i per a això tenim una sèrie de projectes en àrees clau on creiem que la nostra tecnologia pot aportar gran valor. Volem consolidar la nostra línia pròpia cosmètica als principals mercats mundials i enfortir les col·laboracions amb partners privats i amb institucions rellevants que poden permetre'ns arribar a més persones amb els nostres productes. Al mateix temps volem reforçar la nostra propietat intel·lectual i know-how emprenent nous projectes d'R+D i d’innovació.

Com valora la incorporació de la dona en posicions de responsabilitat en empreses del nostre sector?

Molt positivament. El fet que encara poques dones ocupin càrrecs de responsabilitat pot ser conseqüència del nostre model econòmic i social, que no és igualitari. Hem d’incorporar una dimensió de gènere, evitar discriminacions envers les dones en els processos de presa de decisions i en les polítiques de reclutament, desenvolupament professional i formació. S’ha d’aprofitar el potencial de les dones per evitar la pèrdua de talent i d'oportunitats i tot plegat aconseguir un millor rendiment de les empreses.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

És molt enriquidor per a una start-up com la nostra estar ben connectats i poder participar d’iniciatives com les que CataloniaBio ofereix. L’associació ens facilita la col·laboració amb altres empreses del sector de ciències de la vida i la salut, ens ajuda a conèixer com s'enfronten als reptes que suposa portar productes innovadors al mercat i ens inspira a pensar com podem aportar solucions.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies