Marc Ribó: "Estem creant una nova generació de catèters per tractar l'ictus isquèmic agut"


El Dr. Marc Ribó és neuròleg intervencionista i un dels professionals mèdics amb més experiència en l'àmbit europeu en el tractament endovascular de l'ictus isquèmic agut (AIS). Ribó és cofundador, juntament amb el Dr. Ofir Arad, d'Anaconda Biomed, una start-up de tecnologies mèdiques ubicada a Sant Cugat del Vallès que està desenvolupant una nova generació de catèters per fer trombectomies mecàniques de forma més segura i eficient. El 2015 Anaconda Biomed va rebre l'ICI Technology Parade Award en el marc de la 20th International Conference for Innovations in Cardiovascular Interventions (ICI) a Tel Aviv.

En què consisteix l'ictus isquèmic agut?

L'ictus és la primera causa de discapacitat al món i pot aparèixer a causa d'una oclusió brusca d'una artèria cerebral (ictus isquèmic). Quan això passa, el teixit cerebral que s'alimenta de l'artèria closa deixa de funcionar immediatament i si persisteix la falta de reg sanguini en les següents hores el teixit pateix danys irreversibles. En canvi, si s'aconsegueix restablir la circulació es pot mantenir aquesta zona del cervell viable i el pacient es recupera dels dèficits neurològics que presenta. Per aquest motiu diem time is brain. S'ha calculat que per cada 30 minuts de retard en restablir el flux augmenta de mitjana un 15% la probabilitat que el pacient sigui dependent.

Com es tracta actualment?

Fins ara l'únic tractament possible era dissoldre el trombe amb fàrmacs trombolítics. El 2015 es va demostrar per primera vegada amb un estudi realitzat a la població de Catalunya (Revascat) que el millor tractament de l'ictus isquèmic agut és l'endovascular amb catèter. La trombectomia mecànica consisteix en extreure mecànicament el trombe del cervell mitjançant un dispositiu que s'introdueix en el sistema vascular per l'artèria femoral.

Estan creant un dispositiu innovador. Expliqui'ns com serà.

El nou dispositiu ANCD Brain® reduirà el temps d'intervenció gràcies a la versatilitat que té en els dos moments crucials en el tractament de l'AIS: la navegabilitat pel sistema vascular i la rapidesa en l'extracció del trombe. Els dispositius actuals són catèters estrets perquè així poden arribar fins al trombe mitjançant el tortuós sistema vascular, per tant, sempre són de diàmetre més petit que l'artèria. Un cop arriben al trombe, el travessen i l'arrosseguen per treure'l. En aquest punt, que els catèters siguin estrets és un desavantatge ja que no arriben al diàmetre del trombe i hi ha el risc que es fragmenti i afecti altres zones del teixit cerebral.

El dispositiu ANCD Brain® té un diàmetre de navegació òptim en l'avanç pel sistema vascular i, un cop davant del trombe, el catèter s'expandeix fins aconseguir el diàmetre adequat. En aquest moment el trombe és aspirat. Hem aconseguit reduir el temps que es triga en arrossegar el trombe i evitem que aquest es pugui fraccionar. El mètode de funcionament de l'ANCD Brain® és similar a la capacitat que té una anaconda per desencaixar la mandíbula i engolir preses molt més grans que ella mateixa, d'aquí el nom Anaconda.

¿Quin valor aportarà per al pacient aquest nou catèter per tractar l'ictus?

Amb els tractaments actuals, més de la meitat dels pacients d'AIS pateixen seqüeles greus o fins i tot moren. La intervenció amb el nostre sistema augmentarà el nombre de pacients que recuperin la independència funcional i es reduiran les morts ja que el dispositiu ANCD Brain® permetrà disminuir els temps del procediment. Cal tenir en compte que a més de l'impacte positiu en la qualitat de vida dels pacients hi ha un impacte econòmic: només a Europa, els costos directes i indirectes de l'ictus són de 40 mil milions d'euros.

Com està estructurada la direcció d'Anaconda Biomed?

L'equip directiu és clau per a l'èxit d'una companyia en el nostre sector. Anaconda ha reunit un equip internacional i multidisciplinari per cobrir tots els passos, des del disseny conceptual fins a la comercialització. Com a director executiu comptem amb el Dr. Ofir Arad amb 15 anys d'experiència en biomedicina i dispositius mèdics i com a responsable de l'àrea d'R+D amb el Dr. Iñaki Galve, que té una àmplia trajectòria en desenvolupaments biomèdics. Per introduir-nos al mercat tenim la sort de comptar amb Uri Fligil, un bon especialista en màrqueting i vendes de dispositius mèdics, mentre que l'àrea financera està dirigida per Alain Garcinuño, emprenedor i banquer d'inversió. Finalment, vull remarcar que el consell assessor científic està liderat per un dels referents del sector, el Dr. Tudor Jovin.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Catalunya genera projectes científics d'una qualitat excepcional, però pateix un doble dèficit que impedeix la seva projecció internacional: d'una banda, manca de capital risc accessible en l'àmbit local i, per l'altra, manca de cultura empresarial entre els científics catalans. Estem convençuts que CataloniaBio és l'actor clau al voltant del qual el sector biomèdic s'ha de aglutinar per canviar aquests paradigmes i Anaconda vol participar activament en aquest procés. Amb la nostra participació esperem aconseguir, per a nosaltres mateixos i per a tot el sector, uns beneficis col·lectius que afavoreixin la inversió de capital risc i s'elimini l'excessiva dependència del calendari d'ajuts públics. Però, també esperem que CataloniaBio sigui capaç d'ajudar-nos a nosaltres i a tots els nous emprenedors a projectar-nos internacionalment des del primer dia. Estem segurs que entre tots arribarem a les nostres metes i crearem un veritable pol d'atracció de talent, inversions internacionals i creació d'empresa en el sud d'Europa que competeixi amb Londres, París, Berlín o Suïssa.

Foto: Ofir Arad i Marc Ribó, cofundadors d'Anaconda Biomed (de dreta a esquerra) 

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies