Octavi Colomina: "Un dels errors més comuns és el desconeixement de les lleis i normatives del país"


El Dr. Octavi Colomina és fundador i director tècnic de TDV Compliance Technology, una consultoria tecnològica amb oficines a Barcelona i Xangai que treballa amb empreses de l'àmbit de les ciències de la vida i la salut d'arreu del món per assessorar-les en l'estratègia i compliment d'aspectes reguladors i de validació com les cGMP, GLP, GCP i qualitat, entre d'altres serveis que ens explica en aquesta entrevista. A banda de la seva experiència científica i com a consultor durant més de 30 anys al sector, Colomina és president de l'associació Forum Auditorias.

En què es beneficia l'empresa que contracta els serveis de TDV?

De la nostra experiència en el camp del compliment regulatori, especialment en el terreny de les normes de correcta fabricació (GMP), considerades des d'un punt de vista internacional molt àmplies ja que inclouen països tant diversos com els Estats Units, el Japó, Europa, la Xina i l'India. La perspectiva i objectivitat que dóna aquesta visió, aporta un gran valor en un terreny en el qual moltes vegades el marge a la interpretació és notable.

D'altra banda, l'experiència professional, formació i bagatge de les persones que integren TDV proporcionen confiança i compromís amb l'empresa amb qui col·laborem i el seu projecte.

Teniu una oficina a Xangai (Shanghai TDV Pharmaceutical Consulting Co. Ltd.). Com es poden beneficiar les empreses catalanes de la vostra expertesa en aquest país?

Fa deu anys que tenim filial a Xangai. Moltes empreses catalanes amb interessos a la Xina han treballat amb nosaltres en àmbits com la cerca d'una companyia amb interessos compartits per constituir una joint venture, la posada en marxa d'una nova planta de fabricació o un nou centre de desenvolupament, o la cerca i avaluació de subministradors de primeres matèries crítiques.

Per a una pime farmacèutica o biotecnològica que es vulgui introduir al mercat xinès, què li recomaneu? I en el cas d'una companyia de tecnologia o dispositius mèdics?

En qualsevol dels casos l'estratègia ha de ser comuna, i en tot moment, considerar la manera d'entendre els negocis i les relacions comercials d'aquell país. Amb un nivell de paciència i perseverança excepcional que, per molt que es digui, no tothom està disposat a dedicar.

Quins són els errors més comuns de les empreses del sector a l'hora de complir objectius regulatoris?

Poden ser molt diversos, però el més comú sol ser el desconeixement de les lleis i normatives del país. També és habitual no encertar els elements crítics del compliment ni la priorització d'esforços. És a dir, es comet l'error de donar més pes del que correspon a les instal·lacions i elements visibles i, en canvi, s'infravalora la importància dels components humans, organitzatius o de cultura d'empresa que en realitat són els elements clau que asseguren el compliment sostenible.

Alguns dels vostres serveis estan vinculats a la gestió del coneixement. Expliqui'ns què oferiu.

La gestió del coneixement és essencial i transversal en tots els processos de qualitat i compliment regulatori. Si no hi ha una bona comunicació, avaluació, selecció, explotació ni assentament del coneixement en l'organització, no és possible assolir el nivell d'excel·lència que es demana avui.

Qualsevol dels projectes en els quals treballem (com programes de qualificació i auditoria de subministradors, implantació i desenvolupament de sistemes de qualitat capaços de gestionar les excepcions i incidències de forma adequada, i validació de processos de fabricació i qualificació d'equips i infraestructures) requereixen una bona gestió del coneixement. De no ser així, no assoliríem els objectius fixats. Sempre, al final, el nostre objectiu és transmetre el coneixement al client i això no és possible si no s'ha fet una bona gestió al llarg de tot el projecte.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Innovació i diversificació poden ser els conceptes que millor defineixen les expectatives que tenim. Ens agradaria obrir nous horitzons a productes i tecnologies que ens permetin aplicar l'experiència i el coneixement que tenim en altres sectors, i aplicar-les en aquest, de manera que les empreses amb les que podem col·laborar vegin clarament els avantatges i sinèrgies que això pot comportar.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies