Patents, de la credibilitat corporativa a la protecció de la tecnologia o recerca


Crònica de l'última Lessons Learned

“No hi ha cap manera més tangible de quantificar una tecnologia que una patent. És un tema que ens ha preocupat moltíssim des de que vam crear l'empresa” ha començat explicant Lluís Ribas, fundador i CSO d'Omnia Molecular, a la jornada Lessons Learned que han organitzat l'associació d'empreses CataloniaBio i Biocat el dia 21 de maig al Parc Científic de Barcelona (PCB).

Omnia Molecular es dedica a la recerca de nous antibiòtics i antifúngics a través d'estratègies d'screening pròpies. La seva aposta per la propietat intel·lectual i industrial ha anat canviant fins avui, que tenen la tecnologia protegida per dues patents que cobreixen gairebé tot el món. El 2005, quan van néixer com a spin-off d'ICREA, l'IRB Barcelona i el PCB “la generació de patents no era una prioritat. Ens frenava el cost i el temps de dedicació que hi havíem de destinar” ha comentat Ribas. El que va fer decantar la balança a favor de patentar va ser “la tranquilitat que les patents generaven a les institucions de les que sortíem, però el que ens interessava era trobar candidats a fàrmacs” ha puntualitzat el fundador d'Omnia. I a partir del 2008, amb l'entrada del primer fons d’inversió “vam decidir que protegir la nostra tecnologia amb mètodes alternatius era més efectiu”.

Des del punt de vista d'un centre de recerca, Elisenda Vendrell, directora de l'Oficina de Coneixement i Transferència tecnològica de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS)-Hospital Clínic, veu necessari reforçar els següents aspectes: protegir quan sigui possible i hi hagi potencial de retorn, iniciar converses amb la indústria des del primer dia, informar als investigadors del procés de transferència i retorns i mantenir-los implicats en tot moment. Partint de la base que la titularitat de la patent és de la institució i els investigadors consten com a inventors “i no sempre ho tenen entès així, és important comunicar-ho bé” ha remarcat Vendrell.

Actualment l'IDIBAPS-Hospital Clínic compta amb 62 famílies de patents actives (moltes de titularitat compartida amb altres institucions), 10 programaris registrats i han signat 232 acords entre llicències, aliances i col·laboracions. Si bé cada centre té una política interna, a l'IDIBAPS “es reparteixen els beneficis de l'explotació a parts iguals entre inventors, grup d'investigació i institució. I això és un incentiu per seguir fent recerca” ha comentat Vendrell, que també reconeix que cada vegada més “ens demanen l'impacte que tindrà cap a la societat, sigui econòmic, creació de llocs de treball, un nou fàrmac o diagnòstic per a una determinada malaltia”.

Per a Vendrell “publicar i patentar no és incompatible”, mentre que Nicolás-Vincent Ruiz, director d'IP d'Esteve, ha posat com a bon exemple una pràctica comuna que consisteix primer en dipositar la sol·licitud de la patent i seguidament publicar l'article científic. Diversos professionals del públic de la Lessons Learned s'han afegit al debat. “Hi ha molta pressió per patentar abans de publicar amb la qual cosa, des del punt de vista de l'empresa biotecnològica o biofarmacèutica, es patenta massa aviat, amb poc suport i poca validació clínica” ha dit Marta Palicio, directora d'Innovació de Biokit. “Et trobes amb un projecte prometedor, però amb un desenvolupament mínim que demana molta inversió. Per a l'empresa és difícil decidir llicenciar així i entenc que el retorn en aquests casos arribarà al cap de 15 anys” ha afegit.

Estratègia atractiva i enfocada als futurs socis

Posteriorment, Nicolás-Vincent Ruiz ha explicat algunes de les lliçons apreses al capdavant del departament de propietat intel·lectual de la multinacional catalana. A l'hora de treballar l'estratègia de protecció recomana tenir en compte els criteris que busquen les farmacèutiques per llicenciar un projecte. Per això cal establir una estratègia atractiva (seleccionar els actius que es volen protegir, les sol·licituds de patents prioritàries, països, fases en funció dels recursos de cada projecte...), seguretat jurídica i un projecte amb valor afegit orientat a negoci.

El directiu d'Esteve ha fet èmfasi en la seguretat jurídica ja que pot afectar la legitimitat per negociar i llicenciar. És important, doncs, identificar els actors principals i els seus drets “perquè entrarem al mercat” ha puntualitzat. També, definir tots els aspectes del contracte, l'obligació de cada soci de la col·laboració, l'adquisició del dret (si són els inventors reals, la seva situació laboral...) i la gestió de la informació, és a dir, tenir en compte la manera, amb qui i quan ho compartirem.

“Hem de crear confiança i reputació” ha incidit durant la seva xerrada Josep Maria Carulla, director de Marsh Risk Consulting Iberia i “ser conscients que durant el cicle de vida d'una patent ens podem trobar múltiples riscos en l'estratègia, les operacions, el report i el compliment”. Les empreses que incorporen pensament de risc en el dia a dia són més capaces d'identificar-lo i saber què els pot passar, de prioritzar la gestió i evitar determinades situacions crítiques. Per a aquest assessor especialitzat en l'àmbit de les ciències de la vida, “estem parlant d'un procés dinàmic, per tant, hem de tenir cultura de riscos en la presa de decisions”. I admet que cada vegada “la tolerància per les sorpreses als errors és més baixa”.

Comunicació i transparència amb socis i inversors

En el vessant jurídic, Javier Merino, fundador i soci director d'Innovatech Law Firm, ha explicat que quan es decideix protegir una tecnologia podem fer-ho mitjançant la propietat intel·lectual (programes d'ordinador, bases de dades, bioinformàtica, aplicacions mòbils per a la salut, manuals tècnics...), la propietat industrial (patents, marques...) o el secret industrial (know-how). La propietat intel·lectual es protegeix des del moment de la creació de la tecnologia, no és necessari realitzar cap registre, excepte que es vulguin generar proves de titularitat “i en aquest cas hi ha eines com el dipòsit notarial o el registre de la propietat intel·lectual”. Quant a propietat industrial, per poder patentar una tecnologia aquesta ha de complir uns requisits específics com són novetat, activitat inventiva i aplicació industrial.

Respecte el contracte de llicència és important tenir en compte quins són els aspectes que regularà i la definició de la tecnologia llicenciada, del territori, la duració, les millores, les despeses de manteniment de les patents, les despeses de la defensa de les patents en cas d'infracció, si s'inclou una subllicència, entre d'altres.

A més, “una bona gestió de la comunicació durant tot el procés i actuar amb transparència ens ajudarà a obtenir el suport dels socis i dels inversors” ha assegurat l'advocat Javier Merino.

La jornada, molt participativa amb una cinquantena de professionals que han tornat a omplir la sala polivalent del PCB, ha estat moderada per Bernabé Zea, soci de ZBM Patents i membre del Centre de Patents de la Universitat de Barcelona.

Fotos de la jornada

La propera sessió de Lessons Learned serà el 9 de juliol i parlarem del procés de negociació en els acords de llicència i amb inversors. T'hi esperem de nou!

Mira el vídeo de les Lessons Learned

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies