Pierandrea Esposito: "Volem aconseguir una capacitat de producció en línia amb les normes GMP el 2016"


SiTec PharmaBio
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de la biotecnologia centra la seva activitat la companyia i quin és el seu factor innovador / diferenciador respecte la competència?

SiTec PharmaBio és una empresa de base tecnològica, fundada a l’any 2009. Les seves activitats principals d’I+D estan dirigides a tecnologies innovadores per a la formulació i subministrament de fàrmacs a pacients (“drug delivery systems”). SiTec PharmaBio té un acord de col•laboració tècnica i llicència exclusiva amb el Grup Messer, per al desenvolupament de la tecnologia patentada Variosol® i la seva aplicació en el sector pharma-biotech. El nostre objectiu és maximitzar el valor d’aquesta tecnologia centrant-nos en la seva flexibilitat, escalabilitat i viabilitat industrial per al desenvolupament de productes farmacèutics i biotech.

La tecnologia de cryospraying Variosol® es basa en l’ús de diòxid de carboni prop del punt crític (“gas dens”) de manera que quan el CO2 s’expandeix des de les condicions crítiques, té favorables propietats físiques com a agent de pulverització i refrigerant. D’aquesta manera, el CO2 pot ser utilitzat com a mitjà d’atomització criogènic i de cristal•lització controlada, i produir micropartícules de mesura petita, homogènies i amb propietats biofarmacèutiques millorades, com per exemple una superior biodisponibilitat de molècules poc solubles, o una alliberació controlada del fàrmac. Les micropartícules obtingudes poden ser formulades per ser administrades de manera convencional (vies oral i parenteral), i per a teràpies localitzades, com en les àrees dermatològica i respiratòria.

Nosaltres creiem que el primer factor diferenciador de SiTec PharmaBio és la integració de la nostra experiència en el sector pharma-biotech amb els coneixements d’enginyeria de gasos densos i tecnologies criogèniques a nivell industrial, que ens proporciona la col•laboració amb Messer.

Ens pot explicar les principals fites aconseguides per SiTec PharmaBio  en els darrers anys?

Hem completat uns programes d’I+D preclínics, amb medicaments seleccionats en categories terapèutiques d’alt valor de mercat, i amb un clar marge per a la millora del seu rendiment a nivell biofarmacèutic. Aquests programes estan focalitzats per la millora de tractaments d’inflamació, artritis reumatoide, i d’osteoporosis. El repte principal era demostrar la versatilitat del procés i el seu potencial en el sector pharma-biotech, i produir “proves de concepte” a nivell preclínic in vivo ,que incloguessin resultats suficientment sòlids i interessants per a les companyies farmacèutiques amb capacitat de desenvolupar productes i de portar a terme els estadis clínics.

Gràcies a la difusió d’aquests resultats ha estat possible generar interès per part de les empreses i, iniciar projectes col•laboratius amb clients industrials del sector farmacèutic sobre la tecnologia. També, es va completar fa poc una primera fase de desenvolupament, en col•laboració amb una empresa multinacional, d’una molècula proteica en micropartícules produïdes amb la nostra tecnologia, per una específica indicació pediàtrica d’importància estratègica per al client.

A més es van identificar noves oportunitats de propietat intel•lectual, de manera que es va ampliar la nostra cartera de patents basada en la tecnologia, i les seves aplicacions en el sector farma. De particular interès, la capacitat de treure l’aigua processant el CO2 dens a baixa temperatura durant la criopulverització, permet la formació de micropartícules a partir de sistemes aquosos dispersos, que poden contenir dos fàrmacs diferents en combinació.

Actualment quins són els reptes de l’empresa a curt / mitjà termini?

Necessitem empènyer un creixement de l’empresa, a mitjà termini una major capacitat interna en l’investigació i desenvolupament de nous productes.

Per això, plantegem establir un laboratori propi d’I+D+i durant el període 2014-15, i possiblement aconseguir una capacitat de producció a escala pilot en línia amb les normes GMP al 2016, mitjançant transferència tecnològica i col•laboració amb empreses amb capacitat de fabricació (CMOs). Aquesta capacitat consolidada serà de vital importància per poder desenvolupar productes farmacèutics per assajos clínics en fase inicial, i aprofitar les oportunitats del mercat.

Naturalment, una altre repte fonamental és aconseguir finançament que ens permeti desenvolupar el nostre pla d’expansió.

Qui forma el Key Team de SiTec PharmaBio?

Els fundadors i directors de SiTec PharmaBio comptem amb més de 20 anys d’experiència professional industrial en diverses àrees d’I+D de productes farmacèutics i biotecnològics, havent-hi treballat en empreses multinacionals a Europa i USA, i en start-ups innovadores focalitzades en el sector de “drug delivery” .Comptem a més amb dos socis individuals amb experiència en el sector nutricional i agroalimentari.

Treballem en estreta col•laboració amb una xarxa d’experts i equips, tant a nivell acadèmic com industrial, per portar a terme les activitats necessàries pel desenvolupament dels nostres productes i avaluar-los in vitro i in vivo. El nostre "key team" inclou a científics farmacèutics, experts en desenvolupament preclínic, i enginyers del sector de la tecnologia del gas.

A més, estem establint un “advisory board” internacional, incloent experts de la indústria farmacèutica tant d’EE.UU. como d’Europa, per ajudar-nos a definir les estratègies més adequades des de les perspectives clíniques, regulatòries i de negoci, i aportar-nos una visió internacional.

SiTec PharmaBio  s’ha especialitzat força en la formació continua, com veieu aquest sistema per afavorir el networking i la interrelació entre les empreses bio?

SiTec PharmaBio va néixer com una empresa que ofereix a les companyies farmacèutiques i biotecnològiques serveis de consultoria en diversos aspectes del desenvolupament de fàrmacs.

També oferim formació especialitzada, ja sigui directament, o en col•laboració amb el Center for Professional Advancement (CFPA). Els nostres cursos atreuen a participants d’Espanya i de tota Europa, amb un interès comú, i obren la possibilitat per a que els assistents intercanviïn experiències en el sector tecnològic, toxicològic, clínic, i regulatori, d’interès no només per a les industries de fàrmacs i de dispositius mèdics, sinó també a d’altres àrees, com la cosmètica, la alimentària i la química.

Aquesta activitat també ofereix als participants la oportunitat d’escoltar directament a experts del sector industrial, de renom mundial, i crear interaccions que s’estenen més enllà de les sessions. Sens dubte, aquesta activitat ens va permetre ampliar la nostra xarxa i augmentar la visibilitat en el negoci farmacèutic i biotech.

Què penseu de la Internacionalització de les empreses petites?

Des d’un principi, la nostra estratègia com empresa basada en serveis i tecnologies era apuntar a industries i empreses a les que creiem poder oferir un valor afegit significatiu. El sector farmacèutic i biotecnològic és necessariament “internacional”. Un client o un col•laborador potencial pot estar ubicat a qualsevol part del món, i de fet hem treballat amb varis clients a Europa, USA i Àsia. Sempre hem pensat de manera global, i ens hem apropat a clients potencials quan vam veure un benefici mutu. Per tant, la internacionalització ha estat per a nosaltres un enfocament ”espontani" i mai ha estat una decisió "estratègica". La capacitat d’una petita empresa per internacionalitzar-se reflexa encara més la seva flexibilitat i diversitat, peces clau per a la supervivència de les empreses en aquests temps difícils.

Si poguéssiu demanar "la carta als reis" a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas?

Per al sector públic, li demanem més recolzament a les necessitats de les pimes. És a dir, bàsicament tres coses: 1. facilitar l’accés al finançament públic en forma de subvencions, i no com a préstecs que sovint requereixen més exposició financera per avalar el préstec;. 2. accelerar els terminis per l’avaluació de propostes, i pel finançament dels projectes aprovats; 3. crear condicions per facilitar i finançar la col•laboració amb el sector públic (universitats, centres d’I + D clínica, etc.)

Als inversors, ens agradaria veure un major interès i inversions en empreses de base tecnològica, amb una visió que va més enllà del simple producte, o indicació terapèutica. Sovint, les oportunitats d’inversió en les tecnologies innovadores de “drug delivery” i de formulació es passen per alt, perquè, crec, la tecnologia farmacèutica és percebuda com alguna cosa de menor rellevància. D’altra banda, una major comprensió del sector farmacèutic-biotecnològic, una indústria altament regulada, que pot generar rendiments econòmics només en mitjà i llarg termini.

Per a les empreses del nostre entorn, ens agradaria veure un major intercanvi d’informació, idees i coneixement, el que generaria oportunitats i probablement un desenvolupament de projectes més ràpid, i en benefici de tots. Per a la indústria, assumir més riscos i iniciar projectes de col•laboració amb pimes innovadores anteriorment a las fases II (és a dir, de prova de concepte en pacients).

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies