Raúl Díaz-Varela: "La inversió en R+D, un entorn regulatori estable i polítiques actives són clau pel sector"


Kern Pharma
Nou soci de CataloniaBio

Kern Pharma acumula ja 15 anys d’història en el sector farmacèutic, amb una posició predominant en l’àrea de genèrics. Que destacaríeu com a més rellevant d’aquest anys ?

Al llarg d’aquests 15 anys la companyia ha tingut un creixement sostingut en formes farmacèutiques, en facturació i en equip humà. Kern Pharma va començar el 1999 amb 100 treballadors i ara té una plantilla de més de 600 col•laboradors, comercialitza més de 150 productes sota 400 presentacions diferents i és el tercer laboratori d’Espanya en volum de producció, amb 100 milions d’unitats anuals.

Gràcies al compromís i al treball constant de tota la gent que forma part de Kern Pharma avui dia podem dir que som un referent en el mercat de genèrics a Espanya i un proveïdor fiable per a grans empreses farmacèutiques. El nostre objectiu per als propers anys és seguir treballant per seguir aquesta línia de creixement.

De cara al futur més immediat quins reptes us plantegeu per continuar creixent?

Un dels reptes clau és seguir creixent, en el mercat espanyol però sobre tot en el mercat internacional. Per aconseguir-ho seguirem mantenint les nostres inversions i la xifra de nous llançaments de productes anual, diversificant les nostres línies de negoci i estant molt atents a les oportunitats que puguin sorgir en el sector.

En aquest sentit, estem ampliant la nostra presència a Rússia i Veneçuela, dos mercats prioritaris per a Kern Pharma; el 2013 vam batre el nostre rècord de llançaments anual, amb 50 nous productes; hem reforçat la nostra àrea de salut de la dona amb la compra de Gynea, acabem d’ampliar la nostra planta de Terrassa,... són alguns exemples del què estem duent a terme.

Com a empresa especialitzada en el desenvolupament, fabricació i comercialització de productes genèrics, com veieu les perspectives del sector a mig termini i els darrers canvis normatius?

Els darrers anys hem patit successives retallades i el suport al genèric no ha estat tan fort com caldria per part de les autoritats sanitàries per la crisi. A més, fa poc hem tingut un nou canvi normatiu, l’última ordre de preus de referència, que ha tornat a ignorar les demandes del sector i que se suma a l’impacte dels quatre últims decrets llei.

La mesura més perjudicial ha estat el pas de 2 euros a 1,60 euros del llindar mínim, que afecta la continuïtat dels genèrics i el finançament per part de l’Administració. Moltes empreses ja han demanat desfinançar molts d’aquests medicaments per no vendre amb pèrdues i poder mantenir algun marge industrial. Però, a més, també hi surten perdent el ciutadà, qui haurà de pagar el medicament, i l’Administració, qui acabarà finançant medicaments més cars perquè el pacient no voldrà pagar i demanarà el seu metge que li doni alguna alternativa finançada. A banda d’això, la nova ordre de preus de referència tampoc utilitza un mètode racional per calcular els preus perquè no diferencia entre presentacions i formes farmacèutiques, la qual cosa compromet la continuïtat dels medicaments cost-eficients i fa que el mercat tendeixi cap als medicaments més cars.

El sector dels genèrics ha seguit creixent i gaudeix de la confiança dels prescriptors i dels ciutadans, però ens cal tenir un marc estable, amb polítiques actives per incentivar el sector i on les companyies no es vegin obligades a treballar a curt termini sinó que puguin planificar a mig. Només així garantirem la bona salut futura dels genèrics i també de la indústria farmacèutica en general.

Amb una facturació fortament centrada en el mercat nacional ( 80% al 2012), us plantegeu un pla específic d’internacionalització o un creixement orgànic en aquesta direcció?

La internacionalització és un eix estratègic a Kern Pharma i, de fet, vam començar molt aviat a treballar-hi amb la comercialització, el 2005, dels nostres primers genèrics a Portugal. L’any passat, un 24% de les vendes ja van correspondre als mercats internacionals i un 76% al mercat espanyol. És evident que en aquests moments Espanya és el nostre principal mercat, on volem seguir creixent, però un dels objectius prioritaris per a nosaltres és augmentar la nostra presència a l’estranger.

En aquests moments tenim filials a Portugal i també al Marroc, una estructura comercial a països com Rússia, Veneçuela i Colòmbia, que són prioritaris per a nosaltres, i l’any passat vam registrar fins a 74 nous productes fora d’Espanya.
A més, també fabriquem per a altres laboratoris, tant a Espanya com a l’estranger, de manera que fora també ens coneixen per la nostra activitat amb tercers i som un proveïdor estratègic per a grans companyies de tot el món.

Com veieu l’evolució del sector biotech en els propers anys? teniu previst explorar sinèrgies en aquesta direcció?

Tant per a la indústria farmacèutica com per a la indústria biotecnològica l’entorn actual és força difícil, els projectes de I+D són a llarg termini, necessiten recursos importants i molt temps i, a mes, són empreses de risc. De totes maneres, cal tenir en compte la seva importància en la innovació, en la creació de treball qualificat i en l’economia del país. En el cas de la biotecnologia, les dades són ben clares: el 7,8% del PIB espanyol correspon a aquest sector segons el darrer informe d’ASEBIO.

Pel que fa a Kern Pharma, un dels seus eixos estratègics és invertir en noves tecnologies aplicades a la salut per crear productes amb un alt valor afegit, i amb aquest objectiu hem participat en diverses biotecnològiques al llarg de la nostra trajectòria.

Darrerament estem assistint a importants processos d’externalització de la R+D de les empreses farmacèutiques, a través de joint ventures o presa de participacions en empreses punteres. Creieu que aquesta pot ser una bona estratègia per dinamitzar la capacitat de portar productes al mercat?

En els últims anys hi ha hagut canvis en la I+D de les grans companyies, principalment com a conseqüència de la crisi i les retallades, amb adquisicions d’empreses petites o joint ventures. Però qualsevol estratègia que ajudi a dinamitzar i a promoure la I+D és positiva, perquè és imprescindible per al sector. Sense I+D ni la indústria farmacèutica no existiria, perdria tota la seva raó de ser.

Igual que en el cas dels genèrics. Aquest sector també depèn de l’èxit de la innovació, de la capacitat de crear nous medicaments que millorin la salut i la qualitat de vida de les persones, perquè els nous productes seran els futurs genèrics.

Si poguéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a les empreses del sector, que demanaríeu en cada cas?

A l’Administració pública li demanaria una legislació que per fi recollís les demandes del sector. Ens cal una política activa de desenvolupament del mercat de genèrics, tant en preus com en prescripció i dispensació, amb un mercat unificat, un sistema diferencial de preus,... perquè això és clau per donar estabilitat al sector.

Als inversors els demanaria que, malgrat estar en una conjuntura de crisi econòmica, no perdin la confiança en el sector, perquè calen recursos, igual que a les companyies, qui a més han de seguir insistint en que l’Administració escolti les seves demandes.

Cal trobar noves fonts de finançament que permetin iniciar i desenvolupar nous projectes i seguir creant innovació, perquè sinó podem malbaratar anys d’esforços en aquest camp. La inversió en I+D, la innovació, un entorn regulatori estable i polítiques actives que ajudin a la sostenibilitat són claus per garantir el futur a llarg termini del sector, un futur que en definitiva ens afecta a tots, perquè el beneficiari final és la societat.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies