Roger Gomis: "Cal parlar amb els que han passat pel procés d'emprendre i esquivar errors"


El Dr. Roger Gomis és professor d’investigació ICREA i fundador d'Inbiomotion, una spin-off de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) i l'ICREA constituïda el 2010 que es dedica al desenvolupament de biomarcadors per predir metàstasis òssies a partir de biòpsies de tumors primaris. La companyia té el suport financer des de 2012 d'Ysios Capital i la Fundació Vila Casas i més recentment per part de Caixa Capital Risc.

Inbiomotion és un bon exemple de transferència tecnològica al nostre país. Ha estat un procés fàcil? Què demanaria millorar si fos ara?

Dubto que hi hagi processos de transferència de tecnologia fàcils, tanmateix el nostre cas no el definiria com una odissea. En qualsevol procés que implica molts i diferents actors, amb diverses sensibilitats i particularitats, t’adones amb la perspectiva del temps que algunes coses s’haurien pogut fer millor. La meva conclusió del conjunt de l’experiència és que cada projecte i cada grup d’emprenedors té el seu camí i aquest és únic. Ara bé, és important com a emprenedor parlar amb aquells que han passat pel procés abans per aprendre i esquivar errors que no et pots permetre, el que en l’argot definiríem com a NoGos.

Com compagina fer recerca d'alt nivell, al capdavant del Laboratori de Metàstasi i Control de Creixement a l'IRB Barcelona, amb dirigir una empresa?

No la dirigeixo, no seria factible. Col·laboro amb Inbiomotion en aquells punts on les meves fortaleses aporten la diferència per al projecte: el coneixement científic. La resta de processos com són el desenvolupament de producte, el regulador i la validació clínica es troben en mans de professionals que en saben molt més que jo. L’entrada d’inversors professionals (Ysios Capital) fou clau per aquest fi. Sense aquests professionals difícilment el projecte seria avui una realitat.

El setembre de 2015 van anunciar un avenç científic important del seu equip a l'IRB Barcelona: la identificació del gen responsable de les metàstasis de càncer de mama als ossos. Aquest nou coneixement està patentat i transferit a Inbiomotion. Quina utilitat clínica pot acabar tenint?

Aquesta fou una fita important. Per primera vegada estem davant d’un biomarcador que té el potencial de modificar el tractament adjuvant d’una malaltia com el càncer de mama per tal d’incloure un fàrmac específic per prevenir la metàstasi a l’os en el temps. Conceptualment suposa una revolució en el camp.

Quan es preveu que aquest avenç arribi en forma de diagnòstic per als pacients?

Inbiomotion ha fet els deures. Avui som propers en el temps en la primera validació del marcador en un assaig clínic. En concret, una validació retrospectiva en un assaig clínic prospectiu internacional (n=3300 pacients) on s’avaluava el desenvolupament de metàstasis òssies en càncer de mama i un possible tractament per prevenir-la. L’assaig fou negatiu i esperem amb l’ajuda del biomarcador explicar per què. Els resultats ens determinaran el proper pas.

Fa uns mesos, en una de les jornades del cicle Lessons Learned de CataloniaBio i Biocat vam parlar de la protecció de la recerca biomèdica i la tecnologia amb patents. Com ho han gestionat a Inbiomotion? 

La propietat intel·lectual és un element estratègic en qualsevol companyia de base tecnològica en biomedicina. A més, és conegut que la protecció de la tecnologia en el diagnòstic és molt complexa en comparació amb altres camps. En el nostre cas, l’IRB Barcelona va ser hàbil en seleccionar un bon equip d'àmbit nacional per a les primeres patents. La posterior entrada de recursos ens va permetre fer un salt qualitatiu en aquest camp. Sempre faig la mateixa recomanació als nous emprenedors: "Si vols jugar en el camp internacional i en les grans lligues has d’anar amb els millors". Molts projectes moren per una feble posició de protecció.

Digui'ns amb tres paraules què ha representat per a vostè passar de la recerca al món de l'empresa.

Un repte, un gran aprenentatge i un bany de realitat.

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies