Rosendo Garganta: "Tenim predilecció pels dispositius que es fan servir al domicili pel propi pacient"


Devicare
Nou soci de CataloniaBio

En quin camp de les ciències de la salut centra la seva activitat la companyia i quin es el seu factor innovador/diferenciador respecte la competència?

Devicare es centra en el camp dels Medical Devices, concretament en el dels Point-Of-Care In Vitro Diagnostic Devices, que són dispositius que se situen a prop del pacient per tal de prendre decisions clíniques immediates. Dintre d’aquest camp, Devicare té una especial predilecció pels Home Testing Devices, que són aquells dispositius que es fan servir a nivell domiciliari pel propi pacient per monitoritzar-se i autocontrolar-se, com és el cas del glucòmetre per l’autocontrol de la Diabetis.

El principal factor diferenciador de Devicare respecte la seva competència radica en tecnologia que fa servir per mesurar el nivell de biomarcadors associats a patologies en diferents fluids corporals com la sang, l’orina, la saliva o l’alè. Aquesta tecnologia microsensòrica és molt selectiva, molt sensible, és fabricable a gran escala a un cost reduït i està protegida per diverses patents de la que Devicare és llicenciatària en exclusiva a nivell mundial. Un altre factor diferenciador de Devicare és el seu model de negoci, dissenyat per fer un millor seguiment del pacient tot augmentant la seva adherència als tractaments.

Ens podeu explicar les principals fites aconseguides per Devicare en els darrers anys i quins són els reptes de l’empresa a curt/mitjà termini?

Devicare és una empresa encara molt jove, es va fundar a l’octubre de 2012. En aquest temps, però, ha aconseguit algunes fites importants com són el disseny, desenvolupament i aprovació regulatòria dels seus tres primers productes orientats a la Litiasis Renal. Aquests productes; un dispositiu mèdic que mesura el nivell de pH urinari del pacient i dos complements alimentaris que el mantenen dins el seu valor fisiològic normal per evitar la formació de càlculs renals, han sigut premiats per l’Associació Espanyola d’Urologia en la passada Reunió del Grup de Litiasi Renal.

L’última fita aconseguida és la signatura del seu primer contracte de distribució amb el Laboratori M4 Pharma, qui promocionarà els productes de Devicare per la monitorització i tractament dels càlculs renals al territori espanyol.

El principal repte de l’empresa a curt termini és col•laborar amb M4 Pharma per dur a terme un bon llançament dels productes aquest 2014. Mentre que els reptes a mig termini passen per una ràpida internacionalització, i per un augment del pipeline de productes en noves àrees terapèutiques amb la col•laboració de Laboratoris Farmacèutics i empreses biotecnològiques interessats en co-desenvolupar dispositius que permetin augmentar l’adherència dels seus tractaments, millorar la seva eficàcia i/o mesurar la resposta dels mateixos en els pacients per dur a terme una medecina més personalitzada i segura.

Com veieu el potencial de creixement del sector medical device i TIC Salut enfocat al tractament del pacient?

Ambdós sectors tenen un potencial de creixement molt gran, ja que estem veient una forta tendència social, econòmica, tecnològica i inclús política que demana noves formes de tractament on aquestes tecnologies prendran un paper molt rellevant. Aquestes noves formes de tractament estaran més centrades en la prevenció i menys en la curació, més centrades en la personalització, més centrades en l’autocontrol per part del propi pacient que s’està convertint en un agent actiu del sistema de salut, més centrades en l’eficàcia demostrada i el risc compartit, i sobretot més centrades en l’eficiència i la reducció de costos. En aquest sentit, els Medical Devices i les TIC són essencials per mesurar l’estat dels pacients i de la seva malaltia, per mesurar la resposta a diferents fàrmacs, per ajustar la dosi dels fàrmacs segons el pacient, per millorar el seguiment per part del metge, per augmentar l’adherència, i per tant, per millorar els resultats des del punt de vista clínic, de qualitat de vida i d’estalvi de costos.

Qui forma el Key Team de Devicare?

El Key Team de Devicare el formen un grup de professionals amb molta experiència en el sector dels Medical Devices i en el sector Farmacèutic. Aquesta experiència dual en diagnòstic i tractament és un dels nostres avantatges competitius com a equip i ens permet oferir als nostres clients, els Laboratoris Farmacèutics, el que creiem que és el futur de la indústria i que hem anomenat “home theranostic”, que no és més que teràpia i diagnosi a domicili, el core-business de Devicare.

Qui són els socis de referència de la companyia? Teniu prevista la realització de rondes de finançament privat/públic?

En aquests moments els socis de Devicare són un conjunt de persones del meu entorn acadèmic i professional que van confiar en mi fa un any i mig per dur endavant aquest projecte emprenedor. Ells són un fidel reflex de les meves 3Fs (friends, fools and family) que sumen un total de 45 persones.

En el futur tenim previst fer noves rondes d’inversió per finançar el creixement internacional de l’empresa i el desenvolupament de nous productes. En aquestes futures rondes volem que ens acompanyin primerament Business Angels, Family Offices i fons de Capital Risc especialitzats en les ciències de la salut. I més endavant esperem finançar-nos amb una sortida a borsa. Evidentment, sempre procurarem que la rendibilitat dels nostres socis sigui la més gran possible palanquejant adequadament aquestes rondes amb finançament públic nacional i internacional.

Com veieu el nou programa d’ajuts públics europeus a la R+D, Horizon 2020 tant per Devicare com pel sector?

Creiem que és una molt bona oportunitat per Devicare, hi ha molts tòpics als quals podem participar si som capaços de trobar Laboratoris Farmacèutics interessats en codesenvolupar amb nosaltres productes sanitaris innovadors per la monitorització domiciliària de pacients, amb la intenció de sortir a mercat en un període de 2-3 anys des de l’inici del projecte.

I també és una molt bona oportunitat per la resta del sector, on hi han moltes empreses amb projectes capdavanters a nivell europeu que es recolzen en tot un conjunt de consultories expertes en aconseguir aquests tipus de finançaments. Personalment crec que Catalunya i Espanya sortiran ben parades del Horizon 2020.

Si pugéssiu demanar “la carta als reis” a l’Administració pública, als inversors privats i a l’empresariat biotech, que demanaríeu en cada cas?

Als que primer hem de demanar com a patronal és als empresaris, i a aquests jo els demanaria més focus en el negoci i menys en la ciència, més ambició i projecció internacional, i més velocitat de cara a mercat. Hem arribat a un moment en el sector biotecnològic català on hem de començar a vendre.

En segon lloc demanaria als inversors privats petits que hi confiïn en la ciència i tecnologia que tenim a Catalunya, que és capdavantera a nivell europeu i que està plena de projectes amb una altíssima rendibilitat potencial. I els inversors grans els hi demanaria que facin l’esforç d’atraure capital estranger a Catalunya per finançar etapes de creixement on ells no arriben per si sols. A Europa les valoracions de les nostres empreses són molt més petites que als Estats Units, aquest fet per si sol hauria d’atraure a capital nordamericà si els nostres inversors el van a buscar.

I finalment, a l’Administració li demanaria que apostés fermament pel nostre sector, què és un dels motors de la nostra economia, però que a més genera llocs de treball qualificats, tecnologia, competitivitat internacional, salut i millor qualitat de vida per tothom. Si l’Administració fa aquesta aposta clara i posa els instruments fiscals, de finançament i de promoció adequats, el nostre sector i la nostra societat es veuran molt beneficiats.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies