Òscar Flores: "Solucionem la demanda tecnològica dels analistes genètics"


El Dr. Òscar Flores és cofundador i CEO de Made of Genes, una start-up creada el 2015 a partir d'una idea pionera entre el món científic (el programa conjunt de biologia computacional de l'IRB Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center) i el món empresarial (Esade): ofereixen una plataforma que permet que qualsevol persona pugui tenir el seu genoma seqüenciat i guardat al núvol de forma totalment protegida. Han rebut el premi IBM Startups Connect 2015. Han anunciat que busquen finançament de 600.000 euros per desembarcar al mercat europeu.

El primer que llegim quan entrem al vostre web és "On científics comparteixen el seu coneixement, els metges el fan servir i tothom té accés a la millor assistència mèdica". Expliqui'ns...

El nostre projecte es basa en la creació d’un marc de valor compartit on les necessitats es puguin cobrir, d’una part amb el coneixement i per l'altra amb l’oferta de servei. D’aquesta manera solucionem la demanda tecnològica dels analistes genètics com ara bioinformàtics, investigadors i laboratoris, els quals poden oferir a través de la nostra plataforma els seus serveis als professionals sanitaris. Així, els professionals sanitaris, que moltes vegades desconeixen el potencial de l’anàlisi genòmic, poden ampliar la seva oferta de serveis assistencials als pacients. Finalment, creiem que és fonamental tancar el cercle oferint a l’usuari final una plataforma on poder gestionar de forma completament transparent les seves dades, assentant les bases del què creiem que és el futur de la genòmica personal.

És cert que no hi ha un servei igual a tot el món com el vostre?

Bé, aquesta afirmació és força atrevida ja que hi ha molts serveis d’emmagatzemament o anàlisi de dades genòmiques on ens podríem emmirallar d’una forma o altra. El que sí que podem afirmar és que la nostra visió és de 360º, tenint en compte les necessitats de particulars, empreses, investigadors i metges. En aquest sentit encara no hem trobat una proposta que cobreixi de forma transversal el camp on nosaltres ens movem.

La plataforma es troba en fase beta. Quines són les previsions de llançament?

Estem a punt de tancar les primeres proves pilots que es restringeixen, de moment, a l’àmbit clínic. El llançament de la plataforma pels clients finals està previst pel segon trimestre d’aquest any, però som conscients que existeix un gran desconeixement del potencial de les ciències òmiques en la població general, de manera que hem enfocat la nostra estratègia de comercialització al canal professional posant en valor les solucions a nivell tecnològic i legal que podem donar a molts actors del sector.

Formeu part de l'acceleradora d'start-up digitals de Telefònica (Wayra). Digui'ns un motiu pel qual la recomanaria a un emprenedor.

La nostra entrada a Wayra és una declaració d’intencions: sí, som científics, però hem de ser molt conscients que el món no s’acaba a l’àmbit acadèmic i que moltes vegades tenim una gran ceguera del que passa fora de l’ecosistema. A Wayra ens han entrenat a entendre el mercat, com captar clients, com vendre el producte, com comunicar, com gestionar una start-up, etc. De fet, si no fos pel nostre pas per Wayra encara continuaríem amb el nom amb el que ens vam constituir, Genomcore, en lloc d’un nom que fuig dels convencionalismes i busca l’empatia i la retentiva com Made of Genes. Perquè en el fons, tots som made of genes.

És un handicap guardar la informació al núvol de cara l'usuari?

Hem de ser conscients que el núvol no són més que servidors connectats a internet. A vegades ens referim al núvol com un ens màgic i místic, però realment no són més que ordinadors que algú gestiona. La clau radica en qui els gestiona. Clar, guardar pel·lícules o música al núvol no ens preocupa perquè no són dades personals. En el moment que passem a guardar seqüencies genètiques identificables, és important remarcar això, la cosa es complica. Nosaltres tenim un sistema híbrid, és a dir, tenim servidors perfectament localitzables i tancats amb pany i clau on només hi tenim accés nosaltres, i aquí és on es guarden les dades personals. Les seqüencies genòmiques que, per cert, són enormes, les guardem en servidors d’alt rendiment gestionats per IBM de forma que ni es poden llegir ni es pot saber qui n’és el propietari. Aquesta disgregació de les dades fa que puguem treballar amb dades de pacients sense comprometre les seves dades personals.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

A CataloniaBio hi ha moltes empreses amb qui tenim interessos comuns. Creiem que serà un excel·lent lloc de trobada, al mateix temps que ens manté al dia i ens dóna visibilitat en el relativament petit però extremadament potent ecosistema biotec català.

Foto: Òscar Flores (esquerra de la imatge) i Miquel Àngel Bru, cofundadors de Made of Genes

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies