Walter Sanseverino: "A través de la bioinformàtica transformem el big data en coneixement"


El Dr. Walter Sanseverino és CEO i cofundador, juntament amb el Dr. Riccardo Aiese Cigliano, de Sequentia, una companyia bioinformàtica que ofereix serveis i tecnologies que ajuden a transformar les dades obtingudes mitjançant la genòmica en coneixement en els àmbits de la recerca vegetal i animal, la producció d'aliments i la biomedicina. Sequentia té la seu central al Parc Científic de Barcelona, la secció de biologia molecular al Centre de Recerca Agrigenòmica (CRAG-CSIC-IRTA-UAB) i una filial a Itàlia.

Podem sintetitzar la vostra història com la de dos investigadors italians amb passió per la genètica i les ciències òmiques, que després d'investigar al CRAG van decidir crear la seva empresa i quedar-se a Barcelona. Què us va motivar?

Vaig començar a treballar com a postdoc al CRAG l'any 2010 atret per l'efervescent impuls científic, tant acadèmic com empresarial, a Catalunya els últims anys. El 2013, en Riccardo, al qual vaig conèixer fent el doctorat a la Universitat de Nàpols, va venir a Barcelona per crear conjuntament Sequentia com a spin-out del CRAG després del seu postdoctorat al Gregor Mendel Institute de Vienna.

Quin valor aporta Sequentia en el camp de la genòmica respecte altres empreses?

Sequentia és l'única companyia que soluciona de forma innovadora un problema bastant comú al món de la genòmica, la interpretació del big data. El nostre objectiu principal és la bioinformàtica amb la qual transformem el big data obtingut en coneixement. Però no tan sols analitzem les dades genòmiques, sinó que també ajudem als nostres clients a aconseguir el seu objectiu científic. Per aquest motiu tenim un departament d'R+D que ens permet desenvolupar noves eines bioinformàtiques que es poden personalitzar.

La vostra empresa va néixer estretament vinculada a la biotecnologia verda i ha anat creixent fins a arribar a la biomedicina, camp en el qual esteu apostant fort. Què oferiu?

El 2015, gràcies al creixement dels últims dos anys, hem tingut la força i les ganes d'apostar per noves divisions. A dia d'avui en tenim quatre: Sequentia Green, que és la que s'ocupa de l'agrogenòmica i la genòmica aplicada al camp ecològic i microbiològic; Sequentia Health, que utilitza la bioinformàtica com a eina per interpretar el genoma humà i ajudar en l'estudi tant de malalties mendelianes com d'altres d'interès; Sequentia Training, que s'encarrega d'impartir cursos de bioinformàtica, i finalment Sequentia Research, la nostra divisió de recerca. A més, també tenim acords internacionals que proporcionen serveis de seqüenciació d'alta qualitat a preus molt competitius.

L'any 2015 vau anunciar una nova línia de recerca en biopharming. En què consisteix? 

Gràcies al suport del programa Torres i Quevedo finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat del Govern espanyol hem començat aquesta nova i prometedora línia de recerca en biopharming que forma part de Sequentia Research. Aquesta recerca ha estat seleccionada recentment entre els cinc finalistes nacionals del concurs d’emprenedoria social TheVenture. Creiem molt en que l'agricultura biofarmacèutica pugui ajudar al desenvolupament equitatiu de la humanitat i disminuir les diferències sociosanitàries dels països més necessitats. Amb el nostre projecte busquem produir medicaments d'alta qualitat i baix cost en plantes. Actualment estem treballant en un antimalàric per a les poblacions més afectades de l'Àfrica subsahariana.

Col·laboreu en múltiples projectes nacionals i internacionals de genòmica humana. Com a expert en aquest camp, quins reptes tenim?

Gràcies a l'avanç tecnològic, vivim en l'era postgenòmica. Molts pensen que la genòmica serà un dels reptes més interessants del futur, tant a nivell de coneixement com econòmic. És per això, que un dels reptes més importants de Sequentia en el futur serà crear eines bioinformàtiques per analitzar de forma ràpida i eficaç el big data, connectant i integrant tota la informació obtinguda, i donant accés sempre a un nombre major de persones en l'àmbit de la recerca genòmica. Per aconseguir aquest objectiu, desenvoluparem programaris user friendly i sistemes a baix preu per a la seqüenciació massiva en els àmbits socials més importants com la genòmica personalitzada, la farmacogenòmica i la nutrigenòmica.

Des de fa temps impulseu la formació de científics i empreses. Quines necessitats heu detectat? 

Com tots sabem moltes vegades el desenvolupament tecnològic humà és més ràpid que el desenvolupament del coneixement. Ens hem adonat que això mateix succeeix en l'àmbit de la bioinformàtica: falta un coneixement bioinformàtic que pugui ajudar als científics a optimitzar els seus reptes de recerca. Per això hem creat la secció Sequentia Training on els nostres professionals formen i assessoren a estudiants de doctorat, investigadors i professors universitaris mitjançant cursos particulars o en classes de fins a 100 persones.

Què espereu de la participació en una associació empresarial com CataloniaBio?

Confiem molt en CataloniaBio com a punt d'unió amb altres bioempreses catalanes per  desenvolupar idees conjuntament i crear el networking per a futures col·laboracions que puguin aportar creixement econòmic i cultural.

Foto: El Dr. Walter Sanseverino (esquerra de la imatge) i el Dr. Riccardo Aiese Cigliano, cofundadors de Sequentia

 

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies