Les empreses catalanes del sector de la salut creixen a la borsa

comunicacio@cataloniabioht.org,

Cotitzades, excotitzades i a punt de cotitzar. L’última jornada Lessons Learned de CataloniaBio & HealthTech, el 3 de desembre en format online, va reunir els directors financers d’Atrys Health, AB Biotics, Oryzon, Mabia i Vytrus Biotech amb l’objectiu de compartir les seves experiències al parquet amb altres start-ups i empreses del sector de la salut i les ciències de la vida a Catalunya. 

La borsa ja és la segona font de finançament escollida per les companyies del sector, tal com es desprèn de l’Informe de la BioRegió de Catalunya 2020, i les principals que hi cotitzen valoren positivament el resultat.

La presentació de la jornada va anar a càrrec de Melqui Calzado, secretari general de CataloniaBio & HealthTech.

Josep Maria Huch, CFO d’Atrys Health, va explicar que a causa de la Covid-19 “hi ha sectors no invertibles i això redueix la competència als mercats. Per a les empreses del sector de la salut és una oportunitat”. Atrys, dedicada a la prestació de serveis de diagnòstic i tractaments mèdics innovadors, és una de les companyies del BME Growth (anteriorment Mercat Alternatiu Borsari) més prometedora. Va entrar-hi el 2016 amb una capitalització de 16 milions d'euros. Aquest any ha seguit creixent amb noves adquisicions a Llatinoamèrica i Espanya i ha completat amb èxit una ampliació de capital de 35 milions d'euros i una revalorització acumulada del 56% (agost).

Les grans diferències que veuen els experts entre el mercat continu i el BME Growth son la liquiditat i la regulació. “Si podeu, intenteu anar al mercat continu espanyol o l’europeu ja que interessa més als inversors institucionals" va comentar Enric Rello, CFO i COO d’Oryzon. “Tots sabem que la primera divisió per a una biotech és el Nasdaq, on les valoracions son entre 4,5 i 6 vegades més que al mercat continu espanyol, però és un mercat molt més car que necessita una valoració mínima de 300 milions d’euros” va afegir.

AB Biotics, que va sortir del MAB el 2019 després que la japonesa Kaneka adquirís el 86,6% d’accions, va escollir la borsa en el seu moment perquè “volíem que tant nosaltres com els nostres accionistes tinguéssim el màxim grau de llibertat. Si fos per mi, totes les empreses cotitzarien perquè els hi posa un valor. I com més petita sigui l'empresa, millor, perquè és la manera que es revaloritzi molt i doni més rendibilitat a l'inversor” va dir Miquel Bonachera, cofundador i director executiu de la biotecnològica especialitzada en probiòtics i anàlisi genètica.

L’entrada als mercats requereix “anar ben acompanyat” va afegir Rello. Els perfils professionals clau que es necessiten son un assessor i un advocat amb experiència en companyies cotitzades, un auditor reputat i una agència de comunicació que treballi per aconseguir visibilitat als mitjans. Miquel Bonachera va comentar que “tenir una bona estratègia de comunicació amb els inversors és una manera de cuidar la liquiditat”.

En relació al temps i les despeses que suposa el llançament oficial d’una companyia a la borsa (OPV), segons l’experiència de Josep Maria Huch, “van ser uns sis mesos i un cost d’uns 200.000 euros més la taxa del 3-4% del banc col·locador sobre l'import aixecat”.

Jordi Rovira, fundador de Mabia i CFO de Vytrus Biotech, va moderar la jornada i també va explicar que Vytrus està recopil·lant lliçons per prendre una decisió aviat de cotitzar al BME Growth o Euronext. “Tenim un model de negoci industrial i valorem la independència que ens pot donar la borsa en la nostra gestió. És una bona alternativa al capital risc” va explicar durant la jornada. Rovira va fundar Mabia el 2014, actualment firma de referència en l’anàlisi de les empreses cotitzades al BME Growth i Euronext.

La jornada va finalitzar amb una sessió de networking virtual.

Des de fa mesos CataloniaBio & HealthTech està impulsant diverses trobades amb experts per aprofundir en les diferents fonts de finançament que interessen a les empreses del sector: CEO Council amb Jesús González Nieto-Márquez del MAB, CEO Council amb Borja Carsi del Banc Europeu d'Inversions (EIB) i Luis Sánchez Álvarez del Consell Europeu d'Innovació (EIC) i CEO Council amb Susana de Antonio d’Euronext.


Els socis que no hi vau poder assistir i estigueu interessats en veure la jornada gravada, envieu-nos un correu electrònic a ismael.avila@cataloniabioht.org.

Comentaris


Per comentar, si us plau inicia sessió o crea't un compte
Modificar cookies